30 °C, Budapest
30 °C
Budapest
Holnap
25°
Holnapután
22°
Szerda
17°
2022.08.14. , Marcell
filter.hu filter.hu

Hozza egyensúlyba az életét!

Életünk minden területén igyekszünk az egyensúly kialakítására. A harmónia eléréshez a nyolc óra munka, nyolc óra pihenés, nyolc óra szórakozás aranyszabály betartandó. A kardántengellyel működő gépjárművéről se felejtkezzen meg az élete kiegyensúlyozása alatt.

Jellemzői és szerepe

Nemcsak autóknál, de más típusú gépekben is a meghajtó és a meghajtott szerkezeti elemek között térbeli pozíció eltérések lehetnek. Így ezen berendezések esetén a forgónyomaték továbbítására is szükség lehet, erre szolgálnak a különféle hajtások.

Bármilyen kardánról is legyen szó, akár egyszeres vagy többszörös meghajtásúról, a forgó tengelyre centrifugális erő hat. A kardántengely tömege változhat mind a hossztengelye mentén, és a hossztengelyre merőleges szelvények ívei mentén is.

Működése és hatásai

Amennyiben a hossztengely menti tömegváltozás tengely szimmetrikus, abban az esetben a forgótengelyre ható centrifugális erő eredő értéke nulla közeli. Ez az az ideális eset, amikor a tengelyt nem terheli a forgásból adódó hajlító nyomaték.

Ha viszont a hossztengely menti tömegváltozás nem szimmetrikus, akkor a forgó tengelyre már centrifugális erő hat. A forgásából eredő hajlítónyomaték terheli azt, ami nem jó a gépjárműnek.

Az egyensúly

A megfelelő kiegyensúlyozás a gyakorlatban egyfajta átlagos, eredő jellegű tömeg vagy tömegek elhelyezésével valósítható meg. Ezek pontos helyének és súlyának meghatározásához bonyolult számításokhoz kell folyamodnunk.

Ehhez különböző elveken működő, változó technikai színvonalú és árfekvésű gépek állnak a rendelkezésünkre. A gépek egyike sem olcsón elérhető, mivel mindegyike szabadalmakkal védett berendezés. A gépek megvásárlása, üzemeltetése és karbantartása sem egy hétköznapi feladat.

Ezek a berendezések elektronikus úton mérnek. Megállapítják a centrifugális erővektor forgásából eredő rezgés komponenseit. A mérőszám a kiegyensúlyozó tömeggel lesz arányos. Megmutatja, hogy milyen kiegyensúlyozó tömeget és milyen pozíciókban kell használni.

Az ellensúlyok elhelyezéséről különféle tartós rögzítési eljárásokkal gondoskodnak. Ez lehet a ragasztásos vagy a ponthegesztési eljárás is. A konkrét folyamat függ a gépjármű tengelyétől is.

A tényleges szakmunka itt kezdődik. Egyes műhelyek a legjobban működő egyedi megoldásaikat a kardántengely centrírozása szempontjából néha hét lakat alatt őrzik. A kardántengelyek a tipikus gépjárművek esetében acélcsövekből készülnek. Ezekkel dolgozni még egyszerűnek mondható. De már a speciálisabb autóknál, sportautóknál a precízen kimunkált hengerek még a legrutinosabb csapatot is kihívások elé állítják.

A rosszul kiegyensúlyozott kardántengely veszélyforrás is lehet. Kerülje el azokat a szervizeket, ahol mindent meg tudnak szerelni. Önmagában is gyanút keltő, ha valaki mindenhez ért.

Amennyiben gépjárművében kardántengely centírozása szükséges, keresse a kardanjavitas.hu csapatát, készségesen állnak rendelkezésére!