30 °C, Budapest
30 °C
Budapest
Holnap
25°
Holnapután
22°
Szerda
17°
2022.08.14. , Marcell
filter.hu filter.hu

Mekkora kisállat ketrecet vegyek?

Mikor valaki kisállat tartására adja a fejét, rengeteg kérdés merül fel benne. Mai cikkünkben a kisállat ketrec kérdéskörét járjuk körül, hogy legalább ezt a terhet levegyük a vállukról.

Mivel minden kisállat más, így természetesen az igények is eltérőek. Éppen ezért már előre érdemes utánaolvasni, hogy egyes fajoknak mekkora a mozgásigényük, mennyire vágynak biztonságra, így mekkora ketrec lenne az ideális.

Kis méretű ketrecek

Amennyiben hörcsögöt vagy tengerimalacot tartanánk, akkor kis vagy közepes méretű ketrecet a legjobb vásárolni. Persze a kedvenc igényeitől függően vehetünk egyszerű, de akár tökéletesen felszerelt ketrecet is.

Amennyiben inkább a saját elképzelésünk szerint rendeznénk be az új lakhelyét a hörcsögnek, akkor praktikusabb egy sima, egyszerű ketrec vásárlása. Ha így döntünk, akkor magunknak kell beszerezni az összes tartozékot az etetőtáltól kezdve az itatón át, a különböző tereptárgyakig, hiszen a ketrec csak a ketrec rácsot és az alomtálcát tartalmazza.

Ha egy felszerelt ketrecet választunk, abban már benne van az etető, itató egy játék vagy házikó. Ha a legszükségesebbek megvannak, akkor akár megtarthatjuk az eredeti berendezést, vagy éppen fel is cserélhetünk bizonyos dolgokat, ha úgy tartja kedvünk.

Közepes ketrecek

Ezeket a ketreceket jellemzően nyulaknak szokták vásárolni, vagy akkor, ha több tengerimalac van együtt. Mivel ezeknél már nagyobb az élettér, így ez több mozgásra ad lehetőséget. Ez nagyon fontos minden rágcsáló esetében, hiszen hozzátartozik az egészséges életmódhoz. Itt is, mint a kis ketreceknél, választhatunk az egyszerűbb és az izgalmasabb darabok közül is. Nem ritka, hogy egy komplett játszótér vagy éppen alagútrendszer készült el egyik-másik ketrecben. A FerPlast ketrecek legnagyobb előnye, hogy emberi kéz számára könnyen nyitható, míg a kisállatok nem tudják kirágni magukat.

Nagy ketrecek

A nagyobb fajta ketreceket a leggyakrabban csincsillák és nagy testű nyulak birtokolják. Ez kifejezetten nagy mozgásteret biztosít számukra. A magas ketrecekben nem egyszer láttunk már mókusokat is. A megfelelő méretű élettér elengedhetetlen az egészséges életmódhoz és ahhoz, hogy a rágcsálók ne legyenek depressziósak.

Rács vagy műanyag?

Mindkét típus rendelkezik előnyökkel és hátrányokkal egyaránt. A rácsos kialakítása előnye, hogy könnyen takarítható, jobban szellőzik, és nem mellesleg bármikor be tudunk nyúlni, minden nehézség nélkül. Hátránya, hogy könnyen kipereg az alomként szolgáló anyag.

A műanyag előnye, hogy egy zárt rendszer, amiből alapvetően nem hullik semmi kosz, sőt még a szállítás is jóval könnyebb és biztonságosabb. Inkább apróbb termetű rágcsálóknak ajánlott mint például törpehörcsög.