6 °C, Budapest
6 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Kedd
2023.12.02. szombat, Melinda
filter.hu filter.hu

Hogyan dobjuk fel a lakásbelsőt fali világítással?

A lakás beltéri világításának kialakítását gondos tervezés kell, hogy megelőzze. Ha erre nem volt lehetőség, akkor utólag is sokat korrigálhatunk a hibákon, stílusbakikon és felfrissíthetjük a teret.

A lakásbelső alatt nem meglepő módon egy lakás belsejét, azaz a beltéri részt értjük. Tehát a kültéri világítás nem tartozik bele. Sokan tudják, hogy a világítás tervezése, a megfelelő lámpák kiválasztása nehéz feladat, és egyáltalán nem szégyen szakértő segítségét kérni benne.

A jó szakember nem azzal lesz elfoglalva, hogy a lehető legdrágább beltéri lámpákat akarja nekünk eladni, hanem kizárólag a mi igényeink feltárására törekszik, és igyekszik megtalálni azokhoz a lehető legjobb megoldásokat és stílusokat.

Hogyan kezdjünk hozzá?

A cél az, hogy a lakás minden helyiségében jól lássunk és jól érezzük magunkat. Ezért is kell, hogy személyiségünkhöz és stílusunkhoz is passzoló lámpákat válasszunk, amelyek nemcsak dekorációs elemként működnek. A mennyezeti és fali világítás kialakítása fontos, azután jöhetnek az állólámpák és egyéb fények a képbe.

Gondoljuk át a lakás helyiségeinek a funkcionalitását olyan szemmel, hogy amellett, hogy miket szoktunk ott csinálni, mennyi időt töltünk el ott egy átlagos nap. Mekkora a helyiség alapterülete és a belmagassága.

Ennek mentén már egy fokkal könnyebb lesz a megfelelő fali lámpa, csillárok és egyéb világítótestek kiválasztása. Számoljunk nyugodtan, kalkuláljunk a fényerővel, az izzók típusával, hogy milyen mélyre szeretnénk belógatni egy lámpát, mekkora távolságokra szeretnénk őket egymástól elhelyezni a falon, plafonon.

Tippek új lakásba költözőknek

Ha még az építkezés közben van lehetőség rá, akkor konzultáljunk a kivitelezővel, hogy az általában megszokott kiosztásokon felül szeretnénk-e még plusz lámpákat majd. Ezt a vezetékezés miatt viszonylag hamar ki kell találni, és ez benne a nehézség is. Honnan tudhatnánk, hogy hány fali lámpára lesz szükségünk a nappaliban? Vagy épp a hálószobában az ágy mellé kis olvasólámpára vagy fali lámpára lesz szükségünk?

Gyűjtsünk sok-sok képi inspirációt, majd szűkítsük le ezeket az új lakás paramétereinek megfelelően! Ne álmodozzunk hosszan belógó, ipari stílusú lámpákról, ha a belmagasság 2,4 méter, azaz legyünk reálisak! Ebből azért már nagyjából érezhető lesz, hogy kell-e plusz lámpa például egy kicsi fürdőbe, vagy elég csak egy mennyezeti főfény.

Tippek felújítóknak

Ha a már meglévő, saját lakásunkat újítjuk fel, talán az a legegyszerűbb helyzet. Persze a stressz nagyobb, viszont már tudjuk, hogy az eddigi világítás és a lámpatestek elegendőek-e, jó helyen voltak-e, és így tovább.

Mivel erre vannak válaszaink, azt kell tudnunk, hogy milyen új lámpákat szeretnénk. Jó, ha lámpacsaládokban gondolkodunk, miközben keressük az új darabokat, így garantált, hogy egységes stílust tudunk kialakítani a felújított lakásban. A modern stílustól kezdve a klasszikus, letisztult, ipari, high-tech vonalban is találhatunk a fali lámpáktól kezdve az állólámpákig mindent, csak győzzük kiválasztani!

 

Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
További anyagok