13 °C, Budapest
13 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
17°
Szombat
19°
2024.04.24. szerda, György
filter.hu filter.hu

Környezetkímélő védelem a kánikulában

A nyárral együtt érkezik a forróság is. Talán még sosem volt olyan aktualitása a hőségnek, mint napjainkban. A klímaváltozás nem csak divatos téma, hanem nap mint nap saját bőrünkön is tapasztaljuk hatását. Aki szeretne ez ellen tenni, annak nincsen könnyű dolga. Számtalanszor halljuk, hogy a légkondicionálók használata csak tovább ront a helyzeten. Ráadásul sokakat fizikailag is megterhel a légkondi. Igen ám, de mit tehetünk, ha napi életvitelünkben, munkavégzéskor, de még otthonunkban is elviselhetetlen a forróság?

Árnyékban maradni

Marad a lakás esti átszellőztetése, a beltéri teregetés és a napközbeni árnyékolás. Ez utóbbi talán a leghatásosabb védekezés: a sötétítőfüggöny, reluxa vagy redőny használata nem engedi, hogy az összes kinti hő a lakótérbe jusson. Fontos azt is tudnunk, hogy a hőség mellett ugyanúgy küzdelmet folytatunk az UV sugárzás ellen is. Az ablakon, teraszajtón bezúduló nyári napfény kikezdi bútorainkat, a szőnyegpadlót és az egyéb benti textíliákat. A napfénynek kitett anyagok roncsolódnak és gyorsabban kifakulnak, színüket vesztik. A sötétítésnek viszont van egy negatív hozadéka: elzárjuk magunkat az életet jelentő napfénytől is. Magunkat és szobanövényeinket is.

Melyik a megfelelő hővédő fólia?

A problémára megoldást nyújthat a hővédő ablakfólia, amellyel jelentősen csökkenthetjük az ablakon bejutó fényt. Ebből a fóliatípusból is többféle létezik, az egyéni igényekhez igazodva. Abban mindegyik egyezik, hogy UV védelemmel rendelkeznek, így a fólia használatával az egyik problémát már ki is küszöböltük. A napsugárzás ellen védekezve, a Sonnenschutz 45% fólia a jó választás. Ha elsősorban a meleg okoz gondot, akkor a Tönung fóliát alkalmazzuk. Ha fontos számunkra a fólia nagyfokú fényáteresztése, de a meleget is csökkentenénk, akkor a Sonnenschutz 67% lehet opció. Jogos igény, hogy kilássunk otthonunkból, de azt nem szeretnénk, ha kintről hívatlan tekintetekkel találkoznánk. A belátás ellen megfelelő alternatíva az úgynevezett tükörfólia. Esti lámpagyújtáskor azonban mindenképpen használjunk kiegészítőt, például függönyt vagy redőnyt. Tükörfóliánál, sötétedés után mi csak a benti tükröződést látjuk az ablakban, kintről viszont belátni a világos terekbe.

Könnyű használat, látványos eredmény

A fóliázás egyszerűen és szakember segítsége nélkül végezhető. Ha nagyobb üvegfelületre, például teraszajtóra vagy üzlethelyiség kirakatára szeretnénk hővédő fóliát felhelyezni, érdemes egy kis segítséget kérnünk. Ha döntöttünk a hővédő fóliáról, akkor rendeléskor ajánlott a megfelelő fóliázási kellékeket is beszerezni. Egy minőségi szike vagy simító nélkülözhetetlen a szép munkához. További fontos tudnivaló, hogy ezek a fóliák visszaszedhetők, így télire nyugodtan eltávolíthatjuk. A hővédő fólia bizonyítottan csökkenti az ablakokon bejutó meleget, és véd a káros UV sugárzás ellen.

Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
További anyagok