14 °C, Budapest
14 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Vasárnap
10°
2024.02.22. csütörtök, Gerzson
filter.hu filter.hu

A magas koleszterin és vérnyomás elleni új fegyver: a matcha tea

A zöld teáról mindenki tudja, hogy szívbarát, vérnyomásbarát. Ha rendszeresen fogyasztunk zöld teát, akkor jelentősen csökkenthetjük a koleszterint, a vérnyomást, vagyis a szív- és érrendszeri betegségek kiváltó okait. A matcha tea a zöld teák legnemesebbike, amelynek fogyasztása számos előnnyel bír.

A matcha teát a legzsengébb, legtöbb gondozást igénylő tealevelekből készítették el. A koncentráltan jelen lévő tápanyagoknak köszönhetően a zöld teákra érvényes jótékony hatások fokozottabban vannak jelen. Napi 1 matcha tea elfogyasztása 10 csésze zöld teával ér fel. Ajándéknak is kitűnő választás.

Milyen hatása van az érrendszerre a matcha teának?

Érlazító képessége van a magas polifenol tartalom miatt. A zöld teák érlazító képessége kimagasló, 91%-os hatékonyságú a fekete teákhoz képest (61%). A laza erekben a vér könnyebben áramlik, emiatt csökken a vérnyomás.

A zöld teák fogyasztásával csökken a koleszterinszint, ezt japán és norvég kutatások is bizonyították.

Milyen hatással van a szívre a rendszeres matcha tea fogyasztása?

Azok, akik rendszeresen fogyasztottak zöld teát életükben, kisebb valószínűségben haltak meg szívrohamban. Az érrendszerben megtalálható koleszterin a szívre is káros hatást gyakorol, fokozza a szívbetegség kialakulásának kockázatát. Kutatások kimutatták, hogy azon betegeknél, akiknél sikerült a koleszterinszintjüket 4%-kal csökkenteni, azok esetében a szívbetegségek kialakulásának kockázata 8%-kal csökken.

A rendszeres matcha tea fogyasztása nagymértékben hozzájárul a koleszterinszint csökkenéséhez, ezáltal a különféle szívbetegségek kialakulásának esélye is minimális szintre csökken.

A magas vérnyomás ellen is kitűnő harcostárs a matcha tea

A magas vérnyomást nevezik csendes gyilkosnak is, hiszen a betegség kezdeti stádiumában alig okoz tüneteket. A későbbiek folyamán aztán olyan súlyos betegségek alakulhatnak ki, mint az agyvérzés, a szívroham vagy a belső vérzések.

Akkor számít magasnak az ember vérnyomása, ha nyugalmi állapotban 140/90-es érték felett mérünk. Az első tag a szisztolés nyomást jelöli, vagyis az érben található nyomást, amikor a szív a vért kilöki az artériákba. A második érték lesz a diasztolés nyomás, vagyis az az érték, ami azt mutatja, hogy a szívverések között mekkora a nyomásérték.

Egy kísérlet során bizonyították, hogy a stresszhelyzetnek kitett emberek vérnyomása nőtt. Ha ezen embereknek zöld teát adnak, mielőtt stresszhelyzetnek teszik ki őket, akkor nem növekszik a vérnyomás, vagyis a zöld tea kedvezően hat a keringési folyamatokra.

Sokszor tehát nem elég csak az orvos utasításai szerint felírt gyógyszereket szedni, jobb, ha természetes módon rásegítünk egy kicsit arra, hogy a szív- és érrendszeri betegség tüneteit enyhítsük, tán meg is szüntessük, ha matcha teát fogyasztunk.

Belső használat
Külső használat
Belső használat
Külső használat
Belső használat
Külső használat
Belső használat
Külső használat
További anyagok