13 °C, Budapest
13 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
17°
Szombat
19°
2024.04.24. szerda, György
filter.hu filter.hu

Véletlenszám kalkulátor

Ki ne játszott volna már el a gondolattal, hogy milyen érzés lenne megnyerni a lottót, vagy éppen “kifosztani” egy játéktermet. Véletlenek szerencsés sorozata kell hozzá, hogy ez megtörténhessen.

Ha konkrét számokat szeretnénk, akkor érdemes lehet kipróbálni az ötös-, illetve hatoslottó kalkulátorokat. Persze az is előfordulhat, hogy minden különösebb ok nélkül szükségünk van egy véletlenül kiválasztott számra egy adott intervallumon belül. Ebben az esetben nagy segítségünkre lehet egy véletlenszám kalkulátor.

Hol használható?

Nagyon jól használható például különböző nyereményjátékoknál, ahol tetszőleges jelentkezőből kell kiválasztani egyet, aki nyeri a játékot. Ilyenkor nincs más dolgunk, mint a véletlenszám kalkulátorba beírjuk, hogy 1 - 100. A kalkulátor ad egy számot, és megmutatja, hogy mennyi volt a valószínűsége annak, hogy pont ez a szám kerül ki győztesen. Ez olyan, mintha adott esetben egy 100 oldalú dobókockával dobnánk és a dobott szám a nyertes. Mivel ennyi oldalú dobókocka nincsen, így meglehetősen nehéz dolgunk lenne nélküle.

Ugyanígy hasznos, ha mondjuk egyesével szeretnénk lottószámokat generálni, bár ebben az esetben megvan az esély arra, hogy ugyanaz a szám jön ki még egyszer.

Leggyakrabban számítógépes játékokban - mint amilyen a póker vagy éppen a sakk és még rengeteg másik -, esetleg számítógépes programok tesztelésénél találkozhatunk véletlenszámokkal.

Amennyiben mégsem szimpatikus a kiválasztott szám, akkor nincs is más dolgunk, mint egy újat kérni.

Hogy működik?

Az egész véletlenszám kalkulátor szoftver alapon működik, azaz egy nagyon egyszerű függvény az alapja. Ennek köszönhető az is, hogy a számok tényleg véletlenszerűen érkeznek, semmi befolyásunk nincs rájuk. Persze az is egy opció, hogy addig nyomkodjuk, míg egy adott számot kiír, amit várunk, de abban mi a pláne?!

Ez a generátor nem csak egy számot ad ki, amit éppen kiválasztott, hanem azt is jelzi, hogy mennyi volt a valószínűsége annak, hogy éppen ezt fogja választani. Ez azt jelenti, hogy ha a fenti példánál maradunk, akkor az 1 és 100 közötti kategóriában 1:100 az esélye a számnak.

Ez magyarra lefordítva azt jelenti, hogy ha van egy száz oldalú dobókockánk, akkor jó eséllyel 100 dobásból elérhető lesz az adott szám. Ez azt jelenti, hogy ennek a valószínűsége 0,01.

Ahogy látható, a véletlenszámokról nem is gondolnánk, hogy milyen sokoldalúan használhatóak, és mekkora szükség van rájuk a számítógépes életben.

Komoly
Érdekes
Komoly
Érdekes
Komoly
Érdekes
Komoly
Érdekes
További anyagok