28 °C, Budapest
28 °C
Budapest
Holnap
25°
Holnapután
22°
Péntek
22°
2023.06.06. kedd, Norbert
filter.hu filter.hu

Hogyan épül fel a nagynyomású szivattyú?

Vannak fontos műszaki követelményei egy nagynyomású szivattyúnak. A nagy nyomású, vagy más néven magas nyomású szivattyúkra jó példa a térfogat kiszorításos dugattyús szivattyúk. A Monojet Kft. forgalmazásában CAT és Speck dugattyús szivattyúkat lehet megvásárolni különböző kivitelezésben.

A dugattyús szivattyú működése

A dugattyús szivattyúk esetében az előnyomás feltétele rendkívül fontos tényező, melyet egy ejtőtartállyal vagy egy nyomásfokozó szivattyúval is lehet biztosítani. Ha ez nem áll fenn, kavitáció léphet fel. A dugattyús szivattyút hajtó forgattyús hajtómű hatására a dugattyú folyamatosan szívó és nyomó ütemet hoz létre a munkatérben. A forgattyús hajtómű tengelyét többnyire villanymotor hajtja. A szívószelep a dugattyú hatására nyit, ami következtében a folyadék beáramlik a munkatérbe, vagy zár, tehát a folyadék kiáramlik a szívó-nyomó térből.

A nyomószelep fordítva működik, mint a szívószelep. A szelepek váltott ütemű nyitása és zárása miatt az áramlás egyirányú lesz.

Mi jellemzi a dugattyúk felépítését?

A triplex, három dugattyús szivattyúkat jellemzi, hogy anyaguk nagyfokú kopásnak képesek ellenállni. Az anyaga különleges, koncentrikusan felépülő, nagy sűrűségű, polírozott, szilárd kerámia dugattyú. Ez a felépítés, valamint a tömítés lehetővé teszi a dugattyú nagyfokú ellenállását a kopásnak, magas lesz az élettartama.

Mi jellemzi a CAT és Speck szivattyúkat?

A Monojet Kft. a CAT és Speck szivattyúk értékesítésével is foglalkozik, melyeknek számos előnyös tulajdonsága van:

  • Speciális tömítések (FPM, EPDM, PTFE) biztosítják ezen szivattyúk kimagasló teljesítményét, és megnövelik a berendezések élettartamát.
  • A tömítés 100%-os kenésű, ami szintén elősegíti, hogy magas élettartamot éljen meg a berendezés. Ez a tömítés-kenés biztosítja a szállítandó közeg hűtését és kenését az elasztomerek mindkét oldalán.
  • A dugattyúrúd megerősített rozsdamentes acélból készül, aminek van egy 360°-os megtámasztású csuklós része. Ez a dugattyúrúd meghosszabbítása.
  • A páros kiszerelésben jelen lévő, meghosszabbított forgattyúrudak anyaga nikkel-molibdén krómacél ötvözetből áll. Kivételes minőségű alkatrészek.
  • Az elosztó tömbök nagy szilárdságúak, kovácsolt rézből, rozsdamentes acélból, nikkel-alumínium bronzból vagy dupla rozsdamentes acélból készülhetnek. Rendkívül korrózióállóak.
  • A golyós- vagy kúpos gördülőcsapágyak, valamint a forgattyútengely élettartama nagyon nagy.
  • A dugattyúrúd és a könyökrúd is tartós élettartammal bír. Ha a dugattyúrúd karbantartásra szorul, a nedves végéről könnyen elérhető.
  • A forgattyúház erős és könnyű súlyú, jól ellenáll a munka során. Választható vasöntvényből is.
  • A szelepek csendes működésűek, rozsdamentes acélból készültek, korrózióállóak.

A CAT és Speck szivattyúkat a Monojet Kft. szabad tengelyvéggel, motorral felszerelvem, illetve armatúrákkal ellátva is szállítani tudja, ha erre lenne igény.