26 °C, Budapest
26 °C
Budapest
Holnap
25°
Holnapután
22°
Péntek
21°
2023.06.06. kedd, Norbert
filter.hu filter.hu

Egyre többen fedezik fel a dugattyús kompresszorban rejlő lehetőségeket

A dugattyús kompresszor ma már nem csak az ipari és kisipari folyamatokban játszik fontos szerepet, hanem a mindennapi hobbiszintű barkácsolásban is. Egyre többen fedezik fel a benne rejlő lehetőségeket és egyre többen döntenek úgy, hogy saját dugattyús kompresszort vásárolnak - mondja az egyik fővárosi kereskedelmi cég szakeladója.

Mivel ezek a készülékek rendkívül széles felhasználási lehetőségekkel rendelkeznek, ezért tovább nőhet a népszerűségük. A korábbi években a dugattyús kompresszorért kifejezetten magas árat kellett fizetni, ez azonban mára jelentős mértékben változott. A barkácscélokat szolgáló kompresszorok árai sokkal alacsonyabbak lettek, pontosabban fogalmazva megjelentek azok a gépek, amelyek már valóban kedvező áron vásárolhatók meg, ugyanakkor a középső árkategóriába sorolható kompresszorok esetében is történt árváltozás.

Akár tíz-húsz évvel ezelőtt még az elnyűhetetlenség volt a legfontosabb szempont, ami kimagasló anyaghasználatot és mérnöki tervezést igényelt. Mára számos gyártó átalakította a minőségpolitikáját; elsősorban a magas ár-érték arány elérése vált az elsődleges szemponttá, nem pedig a generációkat kiszolgáló elnyűhetetlenség.

A btkkft.hu munkatársa szerint az olcsó dugattyús kompresszorok megjelenése elvitathatatlanul jó hír a barkácsolók számára. Az olcsó kifejezést azonban a helyén kell kezelni. A neves gyártók esetében szó sincs arról, hogy az olcsó készülékek minőségtelen vackok lennének, a kiválasztásnál azonban alapos mérlegelésre lehet szükség. Mindenekelőtt azt kell eldöntenünk, hogy dugattyús kompresszorra vagy inkább csavarkompresszorra van szükségünk.

A dugattyús kompresszorok egyik nagy előnye a többi megoldással szemben abban mutatkozik meg, hogy egyes típusukat villamos hálózat nélkül is üzemeltethetünk. Előnyként el kell mondani azt is, hogy a dugattyús kompresszorok esetében rendelkezésre állnak olyan gépek, amelyek képesek vegytiszta sűrített levegő előállítására.

Erre a tulajdonságra egy pneumatikus fúró esetén aligha van szükség, azonban a fogászathoz és kozmetikai iparhoz köthető területeken annál inkább. Az ilyen kompresszorok teflonrétegnek köszönhetően képesek alacsonyan tartani a súrlódásból keletkező hőtermelődést, azonban érdemes tudni, hogy a terhelhetőségük jellemzően kisebb mértékű. Amennyiben nagy igénybevételre keresünk dugattyús kompresszort, abban az esetben érdemes konzultálni a szakeladókkal, hiszen az elérhető gépek különböző méretű légtartályokkal, kapacitással és fizikai mérettel rendelkeznek.

A legtöbb esetben átlagos felhasználói igényekkel rendelkezünk, ilyen esetben nincs is nehéz dolgunk a kiválasztás során.

Csupán arra kell figyelmet fordítanunk, hogy elkerüljük a távolkeleti üzemekből származó márkajelzés nélküli gépeket, amelyek gyakran a legalapvetőbb minőségi elvárásoknak sem képesek megfelelni. Helyettük válasszuk inkább a neve gyártók alsóbb árkategóriába tartozó kompresszorait, amelyek kiváló szolgálatot tesznek az otthoni barkácsolás során.

Érdemes felfedezni a bennük rejlő lehetőségeket, hiszen nagymértékben megkönnyíthetik a mindennapi munkavégzést; számos olyan eszközt és szerszámgépet használhatunk, amely sűrített levegővel működik, de nagy hasznát vehetjük akkor is, ha a munkafelületek tisztítását szeretnénk végezni.