14 °C, Budapest
14 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Vasárnap
10°
2024.02.22. csütörtök, Gerzson
filter.hu filter.hu

Pont elutazás előtt van gond az autóval?

Mielőtt nyaralni indulunk, igyekszünk mindent időben összekészíteni a mindennapi teendőink mellett. Ha ilyenkor valami tönkremegy vagy eltűnik, az nagy stresszt tud okozni - például az autónk esetén.

Útközben nem lesz egyszerű szerelőt keresni

Ha kocsival indulnánk el, akkor a járműnek rendben kell lennie - akkor is, ha belföldre, akkor is, ha külföldre utazunk. Léteznek ugyan márkaszervízek, de egy dél-tiroli kisvárosban, amikor nem indul a motor, nem biztos, hogy pont találunk egy ilyet. Az utóbbi években gyártott autókat pedig nem tudja megbütykölni egy ‘random’ helyi szakember, kivéve a legkisebb hibáknál. Jellemzően az adott autómárkára szakosodott műhely tud segíteni.

Ajánlott pár ellenőrzés hosszabb út előtt, persze nem akkor, amikor visszük le a csomagokat és már szíjazzuk be a gyerekeket a babaülésbe. Ha felfedezünk valami gondot, akkor még kell idő arra, hogy valakivel megnézessük.

Meg van világítva a rendszámtáblánk?

Javasolt, hogy indulás előtt nézzünk be a motortérbe, és a ‘klasszikus’ vizsgálatokat elvégezzük, így az olajszint ellenőrzést hideg motornál. Az akkumulátor ellenőrzése is fontos, bár a melegben egy rosszabb állapotban lévő akku is be tudja indítani a kocsit.

Alapvető a lámpák ellenőrzése is, így a balesetek és a büntetések is elkerülnek majd bennünket.

A legprofibbak szerelőhöz viszik a család kedvencét, és ott egy szakember megnézi még akkor is, ha semmi gond nincs vele. Az olcsó fenntartáshoz egyébként is hozzájárul a gondos karbantartás.

Biztosítás nélkül sehová

Ha mindezt nem tesszük meg, vagy éppen az utolsó napokban történik valami, ami megakasztja az előkészületeket az utazásra, lehet, hogy tanácstalanul állunk, hiszen általában elköltjük a pénzünk java részét magára az útra. Gondolhatunk ilyenkor kölcsönfelvételre, ami segíthet az átmeneti pénzzavar áthidalásában.

Persze indulhatunk kölcsönzött kocsival is, ha van olyan barátunk, rokonunk, aki ‘alánk’ adja autóját. Ez persze egy kicsivel több stresszt jelent, hiszen már az sem kellemes, ha egy ilyen kocsit ‘meghúznak’, nemhogy az, ha esetleg komolyabb baja esik külföldön.

Készülhetünk alaposabban is, felkészülve a menet közben történő apróbb balesetekre. A kerékcsere esetére betehetünk például nedves törlőkendőt, hiszen az autópályán nem fogunk tudni kezet mosni. Emellett az autóra kiterjedő utasbiztosítás is sokat segít abban, hogy komfortos és gondtalan legyen a nyaralás.