8 °C, Budapest
8 °C
Budapest
Holnap
15°
Holnapután
15°
Csütörtök
10°
2024.04.22. hétfõ, Csilla
filter.hu filter.hu

A raktározás folyamata

Akár e-kereskedelemmel foglalkozó kisvállalkozó vagy, akár egy nagyobb cég raktárkezelését kell megoldanod, a raktározás precíz, jól nyilvántartott, átlátható folyamata az egyik leglényegesebb pillér a sikerességhez.

A XXI. században virágzik az e-kereskedelem. Kisebb-nagyobb webshopok garmadájával találkozhatunk az online világban, melyek a lehető legkülönbözőbb termékeket és szolgáltatásokat nyújtják. És hogy mi a közös bennük? Az, hogy eredményességük egyik kulcsa, akár tisztában vannak vele, akár nem, a raktározás folyamatainak optimalizálása.

Míg a nagyobb vállalatok, gigantikus cégek esetén magától értetődő, hogy a logisztikai-, illetve raktárkezelési folyamatok pontosságán, áttekinthetőségén áll vagy bukik sikerességük, addig a kisebb webshopok esetén hajlamosak lehetünk átsiklani ennek jelentősége felett.

A raktározás folyamata

Az első és legfontosabb a raktárkészlet kívánt mennyiségét megbecsülni. Manapság már elvárás, és egyben a webshopok sikerességének egyik kulcsa a vevő mielőbbi kiszolgálása – így lényeges, hogy a gyorsan fogyó termékekből legyen megfelelő mennyiségű készlet raktáron. Ezzel egyidejűleg fontos szem előtt tartani például a termékek szavatosságát is; közeli lejárat esetén tárolásuk feleslegesnek bizonyulhat.

A termékek raktárba történő megrendelése után az áru átvétele az első kardinális pont. A mennyiségen túl fontos ellenőrizni az áruk épségét és szavatosságát is. A következő teendő a készlet elhelyezése a raktár megfelelő részében.

Raktározási alapelvek

Két alapvető raktározási elv létezik: FIFO és LIFO. A FIFO (first in – first out) elvet akkor alkalmazzuk, amikor a termékeknek szavatossága, lejárata van, például élelmiszeripari termékek, vitaminok, vagy tisztálkodószerek. Ebben az esetben az utoljára bekerült (későbbi lejáratú termékek) kerülnek a polcunkon a régebbi termékek mögé, így mindig a közelebbi lejáratú termékek kerülnek először értékesítésre.

A következő teendő a vevői rendelés beérkezésekor a termékek összegyűjtése, a csomag összeállítása, majd postázása. Amennyiben személyes átvételre is lehetőség van, úgyhogy alakítsunk ki egy olyan kellemes sarkot, helyiséget a raktárban, ahol ez a folyamat vevőbarát módon megoldható.

A bérelhető raktárak manapság már a legkülönfélébb biztonsági felszerelésekkel vannak ellátva, így a raktárkészletünket biztonságban tudhatjuk: a biztonsági lakaton túl felszerelt kamerák és 24 órás portaszolgálat gondoskodik a védelemről.