11 °C, Budapest
11 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Péntek
2023.12.05. kedd, Vilma
filter.hu filter.hu

C1 felsőfok és még tovább

Nyelvvizsgák terén bizony régen meghaladtuk már a klasszikus alap-, közép- és felsőfok leosztást. Ha eldöntötted, hogy oklevelet szerzel, de terveidhez csak a legjobb papír elég jó, e cikk neked szól.

Egyre több helyen, pályán és élethelyzetben válik kevéssé a középfokú nyelvvizsga. Rengetegen tanulnak angolul, ezért a verseny is erős, így a legmenőbb egyetemek, munkahelyek, ösztöndíjak gyakran nem is elégszenek meg a felsőfokú nyelvvizsga bizonyítványnál kevesebbel. Ha ki akarsz emelkedni a tömegből, egyértelműen kiesik az alapfokú nyelvvizsga, de felejtsd el a B1, B2 szinteket is. Ne aggódj, ha még nem vagy biztos benne, a legmagasabb szinten mi lenne a legjobb választás számodra! Segítünk képbe kerülni.

1. Felsőfok (C1)

A klasszikusan legmagasabb szintű vizsga, felépítése szerint írásbeli és szóbeli részből áll (egyszerre teljesítéskor komplex vizsgáról beszélünk), lehet egy- vagy kétnyelvű (utóbbi esetben egy extra feladatot is teljesítened kell, a közvetítést). A vizsgafeladatok mérik a beszéd- és íráskészséget, illetve a hallott és olvasott szöveg értését, a szóbelin pedig hétköznapi témák kerülnek asztalra. A C1 nyelvvizsga kiváló választás a legtöbb hazai egyetemre való jelentkezéshez, és a nem nemzetközi vállalatokhoz való pályázáshoz.

2. Üzleti-szaknyelvi felsőfok (EuroProC1)

Szintén felsőfokú nyelvvizsga, némi extrával: a feladatok teljesen megegyeznek az általános vizsga feladatsorával, az üzleti tartalmak csak a szókincsben és tematikában jelennek meg. Itt még ne számíts orvosi vagy jogi szakzsargonra, inkább olyan szituációkra és levelekre, amikkel egy munkahelyen találkozhatsz. Hogy ez mit jelent a gyakorlatban? Szóbelin például tartanod kell egy általánosabb üzleti témájú, kétperces előadást, írásbelin pedig meetingek anyagaival kell dolgoznod.

3. Euroexam Academic

Eldöntötted, hogy külföldön szerzel diplomát? Pontosan tudod, minek készülsz? Angol nyelvű nemzetközi nyelvvizsga oklevelet szeretnél? Akkor irány az Academic! Ez a C1-nek egy speciálisan továbbfejlesztett, vadiúj változata, ami már kifejezetten a tudományos pályára készülők különleges igényeinek ad teret. Továbbtanulási terveid irányának megfelelően három témából választhatsz: bölcsészet- vagy társadalomtudomány, természettudomány, illetve üzleti és közgazdasági tudományok. A vizsga felépítése nagyban hasonlít a C1-éhez, de a feladatokban szakmai cikkek, egyetemi előadások részletei, oktatókkal folytatott párbeszédek jelennek meg erős szakzsargonnal, melyet a vizsgáztatók tőled is elvárnak majd.