9 °C, Budapest
9 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
17°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

Céges bankszámla: néha nem árt felülvizsgálni

A céges bankszámlára sokan tekintenek „mostohagyerekként” – egyszer megnyitják, és utána nem igazán foglalkoznak vele. Sorban érkeznek a bankszámlakivonatok, és jól látszik, hogy a különféle díjak és költségek folyamatosan nőnek, de kinek van ideje és energiája újat keresni?

Pedig a saját érdeked is, hogy megtaláld a legjobb céges bankszámlát, mert éves szinten akár több százezer forintot is spórolhatsz, egy kisebb vállalkozásnál pedig ez is sokat számít. A jó hír az, hogy ehhez mindössze 4 – mondanánk, hogy egyszerű, de ez nem lenne igaz – lépésre van szükséged.

1. lépés: vizsgáld meg a vállalkozásod pénzügyi szokásait

Talán ez az a lépés, ami téged is visszatart, és inkább maradsz a régi bankodnál. Nos, tényleg babramunkáról van szó, de hidd el, hogy 2-3 évente nem árt nekiállni, és végigmenni a listán pontról pontra. Mit kell itt átnézned? Többek között azt, hogy mekkora a céged bevétele, vagy hogy hány és mekkora összegű utalásod van egy hónapban, hiszen a legnagyobb költséget ez a tétel teszi ki.

Az sem mindegy, hogy honnan végzed az esedékes utalásokat – netbankolsz vagy bankfiókba jársz –, vagy hogy bankon belül vagy kívül utalsz. De érdemes lehet a bankkártya használati szokásokat is megnézni, egyszóval számtalan szempontot kell figyelembe venned. Nem szépítjük a dolgot, ez eltarthat egy ideig, de amikor készen vagy, jöhet a második lépés, ami talán eggyel izgalmasabb.

2. lépés: keresd meg a legjobb céges bankszámlát!

Ha az első lépést lelkiismeretesen végigcsináltad, akkor jöhet a „móka”. Keress egy bankszámlaválasztó oldalt – vagy többet az összehasonlítás kedvéért –, töltsd ki a részletes keresőt, és máris ott a lista, amiből szemezgethetsz. Fontos, hogy az első találatok valószínűleg hirdetések lesznek, ezért mindenképp görgess tovább a valódi ajánlatokig.

Az így kapott eredményekből válassz ki 4-6 olyan céges bankszámlát, amikről úgy gondolod, hogy jók lehetnek neked, és ezután már csak ezekkel kell foglalkoznod.

3. lépés: csekkold a kiválasztott bankszámlákat!

Egy újabb sziszifuszi feladat, amit sajnos nem hagyhatsz ki. A kiválasztott bankszámlákat ugyanis alaposabb vizsgálatnak kell alávetned, és meg kell nézned, hogy pontosan milyen kondíciókat kínálnak az adott pénzintézetek. Itt érdemes alaposnak lenned, mert néha bizonyos kondíciókat eléggé eldugnak, és nem lenne jó, ha ezek a váltás után derülnének ki.

A feltételek átnézése után jöhet a lényeg, vagyis kockás papíron – jó, használhatsz Excelt is – ki kell számolnod, hogy mekkora lesz a kiválasztott bankszámlák költsége. Ha ezzel megvagy, akkor már csak egy dolog marad hátra…

4. lépés: válts céges bankszámlát!

Ami nem biztos, hogy egyúttal bankváltást is jelent, hiszen előfordulhat, hogy a régi pénzintézetednél találsz egy kedvezőbb csomagot. Ha megtörtént a váltás, akkor pedig az olyan „apróságokról” se feledkezz meg, mint a partnerek értesítése.