9 °C, Budapest
9 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
17°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

Jótettekre inspirált a könyvben talált névtelen ajándék fotója

Május elején egy kedves, névtelen tett jótettek láncolatát indította be az USA Missouri államában, miután egy nő 17 dollárért vett egy könyvet Columbia városban, a Target áruházban.

A 27 éves Ashley Jost éppen vásárolgatott, amikor eszébe jutott a barátnőivel indított olvasási verseny: melyikük lesz képes 75 napon keresztül napi 10 oldalt elolvasni? Így esett, hogy felkapta Rachel Hollis: Leányzó, nem kell magyarázkodni és ne szégyelld magad! Hogyan tegyük magunkévá és érjük el a célunkat? c. könyvét.

Amint hazaért, rögtön nekilátott volna az olvasásnak, de alighogy leült, a kutyája elkezdett ugatni. Jost ledobta a könyvet a kanapé párnájára és megpróbálta megnyugtatni a kutyust. Aztán a könyvért nyúlt, és meglepődve vett észre egy 5 dolláros bankjegyet a padlón. Azt gondolta, a pénz a könyvből eshetett ki, és végiglapozta a könyvet, hátha kiderül valami. Egy rózsaszín post-it cédulát talált. Ez volt rajta: „A könyv vevőjének! Nekem nehéz napom van ma, és arra gondoltam, ezzel a kis meglepetéssel valaki másnak talán föl tudnám deríteni a napját. Vegyél egy fánkot, hozzá kávét vagy egy arcmaszkot. Ma foglalkozzál egy kicsit önmagaddal. Ne felejtsd el, hogy van, aki szeret Téged. Csodálatos vagy, erős vagy. Szeretettel Lisa”

Jost magától értetődően meghatódott.

„Arra gondoltam, tényleg különleges ember lehet, aki egy rossz napján képes arra energiát és figyelmet fordítani, hogy egy másik embert földerítsen. Azt tudom, hogy ha nekem rossz napom lenne, akkor legföljebb pizsamába bújni és fagyit enni akarnék!” mondta a BBC-nek.

A kedves gesztust a közösségi médián akarta megosztani a barátaival, a twitterre posztolta az üzenet és a pénz fotóját. A fotót több ezren megosztották, lájkolták, végül felkapták a hírportálok is.

Jost meséli, válaszokkal árasztják el az emberek, akiket arra inspirált a hír, hogy ők maguk is jót tegyenek egy idegennel. Még a saját apja is azt mondta neki, késztetést érzett, hogy a szupermarketben a mögötte álló helyett is ő fizessen. Jost pedig úgy hálálta meg a jótettet, hogy egy hétig minden nap 5 dollárt költött ilyen célra: üzenetet és ajándékkártyát tett egy könyvtári könyvbe; ajándékkártyát adott egy nehéz időszakot élő barátnőjének; és fizetett a Starbucks-nál a mögötte álló helyett. Bízik benne, hogy a híradások révén a rózsaszín cédula írója, Lisa előbb-utóbb tudomást szerez egyszerű, kedves tettének a tovagyűrűző hatásáról.

Forrás: goodnewsnetwork.org

Elgondolkodtató
Megható
Elgondolkodtató
Megható
Elgondolkodtató
Megható
Elgondolkodtató
Megható
További anyagok