0 °C, Budapest
0 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Péntek
2023.12.05. kedd, Vilma
filter.hu filter.hu

10 dolog, amiből kiderül, hogy az élet három gyerekkel teljesen más, mint kettővel

A köznyelv szerint egy család életében az egygyerekes létből a kétgyerekesbe valóátkerülés az igazi váltás. Ehhez képest a harmadik baba megérkezése nem jelent akkora különbséget. Sok minden lehet a vélekedése, de azért két és hátorom csemete között is óriási különbségek vannak.

 Ezt nem más állítja, mint Andrea Bonior, az Egyesült Államok egy legelismertebb szakpszichológusa. A szakember a psychologytoday.com-on szedet pontokba azt, hogy mi minden fog másképp működni a harmadik érkezésével.

1. Esti mese

Az esti  mese (vagy bármilyen könyv) olvasásánál adott, hogy a gyerekek a szülő két oldalán foglalnak helyet. Ez ugye két „hallgató” esetében remekül működik, viszont ha jön a harmadik, akkor kimeríthetetlen konfliktusforrássá válik.

2. Együtt alvás

Bár egyre nagyobb divatja van az együtt alvásnak, azért a legtöbb szőlőpár szeretni magáénak tudni a hitvesi ágyat. Persze ezt a gyerekek nem igazán látják be és nem nincs mindig elég akaraterő és következetesség harcolni ellenük. Azt viszont nagyon nem mindegy, hogy kettő, vagy három betolakodóval kell számolnunk.

3. A gyerekek közötti kapcsolat

Két testvér vagy szereti egymást, vagy haragban van. (Általában ezek felváltva.) Ha hárman vannak, akkor igencsak megbonyolódik a dolog, lehet szövetkezni és lehet kiutálni. Elvileg hárman is játszhatnának együtt hatástalan szeretetben, de azért ez ritka.

4. Zaj és kosz

Kétgyerekes anyukák sokszor gondolják azt, hogy nagyobb rendetlenséget és zajt már az égvilágon semmi se tudna csinálni. De igen. Egy harmadik gyerek.

5. Kézen fogva

Egy gyereknek általában egy apja és egy anyja van. Ebből következik, hogy ha a család zsúfolt helyen van, akkor három csemete esetében az egyik felnőttnek két gyerekre kell odafigyelnie. Hatalmas tömegben, önfejű gyerek esetén ez nem is olyan egyszerű.

6. Régészet az autóban

Tulajdonképpen a negyedik pontba is sorolhatnánk. A családi autóban ottfelejtett játékok (jobbik eset), ételmaradékok és szemét (rosszabbik eset) megsokszorozódnak. A rétegek óvatos feltárása nem mindennapi mentális kihívás anyáknak és apáknak egyaránt.

7. Apa, mint segítség devalválódik

Az első babánál annyira jó, amikor apa időnként átveszi a bömbölő apróságot. Végre pihenhetünk egyet. Aztán két gyereknél is hatalmas segítség, amikor lefoglalják az egyiket. Amikor már három van? Ha megszabadulunk egytől, akkor is marad kettő.

8. Figyelem megosztása

Két gyerek kérdéseire válaszolni és két gyereket szemmel tartani, nehéz, de még nem, lehetetlen küldetés. Három esetében viszont esélyed sincsen.

9. Étterem és szálloda

A fent említett helyeken nem fognak szívesen látni Titeket. Nyílt utálkozásra persze sehol nem kell számítani, de azért a kelleténél többször fogtak szembesülni attól, hogy nagyarányú rombolás biztos esélyét látják jöveteletekben.

10. Egy analógia a csapatsportok területéről

Azt mondják, hogy a két szülő – két gyerek felállás esetén senki nincs emberelőnyben. A harmadikkal viszont már nincs meg az esélyegyenlőség!

Forrás: psychologytoday.com

További érdekes cikkeket találsz lentebb, a "Gyereknevelés" témánkban:
Kerülendő
Ez tetszik!
Kerülendő
Ez tetszik!
Kerülendő
Ez tetszik!
Kerülendő
Ez tetszik!
További anyagok