5 °C, Budapest
5 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Kedd
2023.12.02. szombat, Melinda
filter.hu filter.hu

Idén nyáron ne használj szúnyogirtó szereket, küzdj ellenük denevér odúval!

Egy adománygyűjtő startup arra ösztönzi a lakástulajdonosokat, hogy egy természetes ellenséggel harcoljanak a rovarinvázió ellen.

Közeleg a nyár, ami azt jelenti, hogy jön a szúnyogszezon. Mindenkinek megvan a szokásos szúnyogűző arzenálja: szúnyogriasztó fáklyák, rovarriasztó olajok, elektromos riasztó lámpák és rovarölő szerek, amelyek szükségesek a szúnyogok és az általuk terjesztett betegségek ellen. De van a zümmögő kellemetlenkedők elpusztításának egy természetbarát módja: a denevérek, amelyek képesek óránként akár 1000 szúnyogméretű rovart is elfogyasztani.

BatBnB  nevű céget néhány vázlat és ötlet birtokában 2016-ban alapította egy Google alkalmazott és egy építész. Céljuk az volt, hogy a denevérek kártevő pusztító eszközzé váljanak úgy, hogy részükre olyan szép odukat hoznak létre, amelyek jól mutatnak az emberek udvarán. 

Mindkét alapítónak voltak gyerekkori tapasztalatai denevérekkel. Az egyik, Christopher Rannefors apjával denevérházakat épített Massachusetts-ben. A másiknak, Harrison Broadhurstnak az édesanyja iskolai biológiai tanár volt, és a denevérekről szóló ismereteket beépítette a tanrendbe.

Ha el is magyarázzák az embereknek, hogy a denevérek milyen hihetetlenül hatékony kártevőirtók, nem biztos, hogy befogadják őket az ingatlanukon. Draculának köszönhetően az emberek többsége fél a denevérektől, és sokan úgy gondolják, hogy ezek szárnyas patkányok.

Rannefors elmondta, hogy a „denevéreket nagyon félreismerik, fenyegetik és alulértékelik a rovarpuszító képességeiket, így megpróbáljuk őket új színben feltüntetni, hogy jobban megbecsüljék ezeket az állatokat. ”

A megbélyegzésük miatt, valamint a természetes menedékeik ember általi megsemmisítéséből adódóan a denevérek egyre inkább veszélyben vannak a modern társadalmakban, és feltétlenül segítségre szorulnak. Úgy véli, hogy minden emberhez, aki egy denevérházat telepít, egy szomszéd csatlakozhat a harcban, hogy a családjaik biztonságba legyenek a szúnyogoktól, miközben a denevérekkel is jót tesznek. 

A denevérek hatással vannak a gazdasági életre is: az amerikai farmerek évente több mint 24 milliárd dollárt takarítanak meg a megmentett termés által, hála e lények jelenlétének a mezőgazdasági területeken.

Úgy véli, két eszköz áll rendelkezésre, hogy új image-t teremtsenek a denevéreknek. Az egyik az emberek oktatása ezeknek az állatkáknak a képességeiről, és hasznáról, hogy túllépve a nem tetszetős megjelenésükön. E célból együttműködnek Merlin Tuttle-vel, egy vezető denevér-szakértő biológussal és természetvédővel, hogy a potenciális denevérház vásárlók körében terjessze a denevérek előnyeit.

A másik eszköz a denevérodú designja. Rannefors és Broadhurst úgy vélik, hogy a szép denevérházak tervezése hatással lesz ezeknek a kis állatoknak a megítélésére. 

„A jelenleg piacon lévő denevér odúk rosszul tervezettek, és csúnyák” - mondta.

Az elegáns vonalú, különböző fenntartható faanyagból készülő BatBnB kézműves denevérház modellek tetszetős megjelenésűek.  Van, aki úgy véli, Frank Lloyd Wright maga is alkothatott volna ilyet, ha kedvelte volna a denevéreket.

A formatervezett odú modellek nemcsak esztétikailag tetszetősek, de a denevérek biológiai szükségleteihez is igazodnak: hosszú, lapos dobozok, amelyek a ház oldalán lógnak, bejáratuk alul helyezkedik el. A belső mart hornyok a denevérek karmai számára lettek optimalizálva, és lehetővé teszik, hogy bármilyen magasságban könnyedén másszanak és kényelmesen megkapaszkodjanak.

Az oldalakon különböző távolságban fúrt szellőzőnyílásoknak köszönhetően a denevérek választhatnak, hogy az odún belül hűvösebb, vagy melegebb térben akarnak-e pihenni. A nap folyamán a denevérház magába szívja a napfényt, és jól felmelegíti a belső teret, anélkül, hogy a repülő állatok megsülnének, kellemes hűmérsékletet teremtve.

A denevérek a végtelen nyári éjszakákra emlékeztetnek, amikor gyerekként a szüleim otthonában éltem, és a fejünk fölött suhogva vadászták a szúnyogokat.

Forrás: Fast Company

Állatok
Növények
Állatok
Növények
Állatok
Növények
Állatok
Növények
További anyagok