5 °C, Budapest
5 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Kedd
2023.12.02. szombat, Melinda
filter.hu filter.hu

Hogyan érdemes párátlanító gépet vásárolni?

A megfelelő és optimális páratartalom megtalálása és eredményes kialakítása egyaránt fontos nemcsak a lakásban, hanem például egy irodában is. Ennek egyébiránt nem csak élettani jelentősége van, hanem az épület, a falak és a bútorok állagának megóvása és fenntartása szempontjából sem egy elhanyagolható szempont.

A hosszú távon is fenntartható megoldást egy páramentesítő gép beszerzése jelentheti. Természetesen joggal merülhet fel a témakörrel kapcsolatban a kérdés, hogy mégis milyen módon érdemes párátlanító gépet választani és vásárolni? Ebben a bejegyzésben pontosan ebben igyekszünk segítséget nyújtani.

Mire figyeljünk oda?

Egy készülék szárító kapacitásának figyelembe vétele mellett érdemes arra is gondolni, hogy a megoldani kívánt probléma jellege folyamatos vagy alkalmi. Bele kell vonni a számításba a kezelni kívánt terület nagyságát, illetve azt is, hogy a kellemetlenségeket okozó jelenség eltüntetését mennyire gyorsan szeretnénk megoldani.

A választást igyekeznek segíteni olyan adatok a készülékeken feltüntetve, mint a párátlanító kapacitása, a levegőkeringetés, párátlanítani kívánt helyiség térfogata, a működési tartományok vagy a motor adatai.

A kompressziós párátlanító gépekről

Működési elvük a hűtőgép mechanizmusához hasonítható. A készülék belsejében lévő hideg hőcserélőn a pára lecsapódik, mialatt a készülék belsején keresztül halad a szoba levegője. A ventilátor végzi a keringetést, így biztosítva a térben található összes levegő áramlását a készüléken át. A párátlanító alkatrész felületének hűtését pedig egy hűtőkompresszor oldja meg.

A kompressziós párátlanító gépek nagy előnye, hogy szélsőségektől mentes körülmények között abszolút megbízhatóan, valamint hosszabb távon is kifejezetten költséghatékonyan alkalmazhatóak.

Az adszorpciós párátlanító gépekről

Ezek a készülékek már alacsony hőmérsékleti viszonyok mellett is abszolút megbízhatóan használhatók. Akár fagypont alatt is képesek a munkára, illetve extrém magas páratartalom mellett is eredményesen szárítják ki a helyiség levegőjét. Érdekesség velük kapcsolatban, hogy a felvett teljesítményük csak kis mértékben változik meg a páratartalom emelkedésével, vagyis a szélsőségesen páraterhelt helyiségekben az alkalmazásuk különösen költséghatékony.

Az adszorpció kiegészítő folyamatok nélkül oldja meg a levegő nedvességtartalmának csökkentését. Ennek köszönhetően nem szükséges hozzá hűtőkompresszor és kondenzátor, ezért a készülék súlya sokkal kisebb, illetve a működtetése is kevesebbe kerül.

Ezeket a kifejezetten rugalmas teljesítményű, illetve változatos használati körülményeket elviselő készülékeket olyan helyeken használják, ahol rendkívül magas értékeket kell megóvni a párától. Ilyenek a könyvtárak, múzeumok, irattárak. Ezen felül ott lehet még nagy hasznuk, ahol speciális, magas páratermeléssel járó folyamatok zajlanak.

Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
További anyagok