8 °C, Budapest
8 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Csütörtök
2023.12.04. hétfõ, Barbara, Borbála
filter.hu filter.hu

Percenként egy millió műanyag palackot vásárolunk, amelynek 91% -a nem kerül újrahasznosításra

Mindenki, aki ezt a cikket olvassa, használt már műanyag palackot, köztük sokan valószínűleg az elmúlt napokban vagy héten is. A műanyag az elmúlt évtizedekben a kényelem és a modern életmód elengedhetetlen részévé vált. Ázsiában az életmód modernizálódásával a palackozott víz iránti igény együtt járt a műanyag palackok megnövekedett használatával.

Műanyag kólás palack úszik a Csendes-óceánban

Számos közelmúltbeli jelentés figyelmeztet arra, hogy a világ ijesztően súlyos környezetvédelmi helyzete összefüggésben van a műanyagok használatával. Két statisztikai adat azonnal szembetűnik. Az egyik, hogy globálisan az emberek egy millió műanyag palackot vásárolnak percenként. A másik, hogy az összes műanyagnak a 91% -a nem kerül újrahasznosításra. Ennek tetejébe, becslések szerint 2020-ban több mint fél milliárd műanyag palack kerül majd értékesítésre.

Óriási kihívást jelent az újrahasznosítható, de mégis újrahasznosítatlan termékek exponenciális növekedése.

A műanyag palackok általában polietilén-tereftalátból (Pet) készülnek, amelynek a természetes módon való lebomlása 400 évig tart, holott nagyon jól újrahasznosítható lenne. A geológiai időskálán 400 év nem nagy idő, akár azt is mondhatnánk, hogy várjuk ki, amíg a palackok természetesen úton lebomlanak. Van azonban két fontos kérdés ezzel kapcsolatban. Nincsen jele annak, hogy a műanyag felhasználás csökkenne, ezért a műanyag lebomlási óra állandóan visszaáll. Ami pedig még fontosabb, meg kell értenünk, hogy a műanyaghulladék globális növekedése milyen hatással van más rendszerekre és azok működésére.

A legtöbb műanyag, beleértve a palackokat is, az óceánba vagy a hulladéklerakókba kerül. Nézzük meg milyen várható hatásai vannak ilyen óriási mennyiségű műanyag hulladék tárolásának mindkét helyen.

Műanyag az óceánban

Becslések szerint 2050-re az óceánban súlyra több lesz a műanyag, mint a hal. Az óceánba kerülő műanyag elkerülhetetlenül magában hordja a veszélyt, hogy a tengeri madarak, halak, tengeri emlősök stb. lenyelik azt.

Gyakran olvashatunk olyan cikkeket, amelyek arról írnak, hogy elpusztult tengeri élőlényeket találtak nagymennyiségű műanyaggal a gyomrukban.

Úgy tűnik, mintha ezek a hatások csak bizonyos emberekre vonatkoznának és semmilyen összefüggésben nem lennének a helyi sushi boltban fogyasztott sushival. A dolog nem így áll! Újabb kutatások arra mutatnak rá, hogy a rendszeresen fogyasztott tenger gyümölcseibe egyre több műanyag kerül. A belgiumi Gent University egy új tanulmánya megállapította, hogy a tenger gyümölcseit rendszeresen fogyasztó emberek évente 11.000 apró műanyag darabkát fogyasztanak el. A Plymouth University tanulmánya szerint az Egyesült Királyságban kifogott összes hal egyharmada tartalmazott apró műanyag darabokat.

A Plastic Drift oldal által kifejlesztett eszköz megmutatja, hogy egy kezdőpontot kiválasztva, hol köthet ki az óceánokba került műanyag. Ez rámutat a New York-i partot elhagyó, majd Nyugati Európában és Afrikában kikötő kólásüveg globális hatására.

Az ábra azt modellezi, hogy hol köthet ki végül egy bizonyos ponton az óceánba került műanyag. plasticdrift.org

Műanyag a hulladéklerakókban

Teljesen más gondokat vetnek fel a hulladéklerakók, a műanyag palackok másik nagy gyűjtőhelyei világszerte. Szerencsére a hulladéklerakók annyiban jobbak, hogy a bennük tárolt műanyag helyhez van kötve és hozzáférhető. A jelenlegi becslések szerint 2050-re 12 milliárd tonnára nő a hulladéklerakókba tárolt műanyag mennyisége.

Az óceánokhoz viszonyítva a hulladéklerakókat hatékonyabban tudjuk kezelni. Országonként eltérően ugyan, de széleskörű szabályozás van érvényben a hulladéklerakókban betartandó környezetvédelemre. Ha megfelelően van kezelve, a hulladéklerakókban a Pet-műanyag nem jelent jelentős kockázatot a felszín alatti vizek szennyeződésére. Ez azonban nem vonatkozik a hulladéklerakók nagy mennyiségű egyéb fajta hulladékára, amely jelentős kockázatot jelenthet a felszín alatti vizekre.

Kínában a hulladéklerakókból gyakran hiányoznak a műanyag palackok, mivel emberek egész hadserege gyűjti össze azokat újrahasznosításra. A motiváció azonban nem környezetvédelmi, hanem gazdasági. A kormány magas árat ad a beszolgáltatott Pet-palackokért, ami kínai emberek millióit irányítja a hulladéklerakókba. Sokan teljesen az újrahasznosítható műanyagok gyűjtéséből élnek, ugyanis azért készpénzt kapnak. Ez egyre inkább szükségessé válik a műanyag életciklusának optimalizálása érdekében.

Használt műanyag palackot szállító teherautó halad Pekingben egy ködös autópályán.

Egy dolog világos: nem valószínű, hogy a műanyag iránti egyre növekvő kereslet rövid időn belül lecsökkenne. Globálisan kellene kezelnünk a környezetünkben lévő műanyagok növekvő kockázatát és ennek káros következményeit. Mint minden globális kihívásban, például az éghajlatváltozás terén, a globális együttműködés igen nehézkes. Az elkövetkezendő évtizedekben ez lesz az egyik legnagyobb globális kihívás.

Forrás: Forbes

Szennyezünk
Zöldülünk
Szennyezünk
Zöldülünk
Szennyezünk
Zöldülünk
Szennyezünk
Zöldülünk
További anyagok