5 °C, Budapest
5 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Kedd
2023.12.02. szombat, Melinda
filter.hu filter.hu

India választott: a világ legnagyobb parlamenti választása

Indiában április 11-én volt a választás. Az alsóház újraválasztásának a folyamata hét fázisból áll és hat hétig tart, mert az ország 20 szövetségi államból és területből áll, 91 választókerületben 900 millióan szavazhattak. A közreműködők, a biztonságiak és a választás tisztaságát védők száma is óriási.

Van, ahol a választást Narendra Modi miniszterelnökről való szavazásnak tekintik, de sok más fontos ügy is előkerült: pl. az alacsony gazdasági növekedés, a nagy munkanélküliség és a Kasmír miatti biztonsági problémák Pakisztánnal kapcsolatban. Modi a twitteren bíztatott szavazásra, külön kiemelve, hogy minél több első ízben szavazó fiatal járuljon az urnákhoz.

Mekkora is az indiai választás? A 900 millió szavazó közel háromszor annyi, mint az USA teljes lakossága. Az International Institute for Democracy and Electoral Assistance (Nemzetközi IDEA Intézet) nyilvántartja a szavazók és a részvétel adatait országonként. Indiában az előző, 2014-es választásnak 834millió szavazója volt, az USA-ban pedig 2016-ban 214millióan választhattak elnököt. A harmadik helyen Indonézia áll: 2014-ben a parlamenti választásokon közel 194millióan vehettek részt.

Forrás: statista.com

Ha érdekelnek a grafikonok, kutatások, statisztikák, akkor válogass a lenti cikkek között is!
Hazai
Külföldi
Hazai
Külföldi
Hazai
Külföldi
Hazai
Külföldi
További anyagok