26 °C, Budapest
26 °C
Budapest
Holnap
25°
Holnapután
22°
Péntek
21°
2023.06.06. kedd, Norbert
filter.hu filter.hu

Friss Godox debütálók: az AD 200 Pro és a V1-es vaku

A Godox jól ismert és népszerű zsebvakuja, a Godox AD200 egy újabb verzióval jelent meg a piacon, igaz egyelőre csak az Egyesült Államokban lehet rendelni. Az senkit se zavarjon meg, hogy Flashpoint eVOLV 200-as néven fut, ez a Godox testvérmárkája, saját platformon még nem jelent meg. A V1-es vaku már Godox márkaként fut, a Photokinán az érdeklődők már találkozhattak egy prototípussal, mára azonban már formálisan is létezik. A kerek villanófejes rendszervakuhoz is egyelőre az USA-ból lehet hozzájutni.

AD200 kontra Pro

Amikor egy jól sikerült zsebvaku fejlesztésen esik át, érdemes összehasonlítani a régivel: miért válasszunk a jól bevált, profi vakunk helyett egy újabb verziót? A korábbi Godox AD200-hoz képest a változtatások a következő paraméterekben mutatkoznak meg: stabil színhőmérséklet mód, vakuerő tartomány, kezelőfelület, POWER gomb, USB port, ernyő adapter.

A színhőmérséklet módnál a régi +/- 200 K eltérést csökkentették 100 K-ra, ami szakavatott szemnek elsőre akár soknak is tűnhet, de a mérések igazolták, hogy miként az AD200-nál, úgy a PRO-nál is kisebb lesz az érték a gyárilag megadottnál. A POWER gombot és a kezelőfelületet átszabták, illetve új gombokkal is gazdagodott. A vakut a firmware frissítéshez USB-C porttal látta el a gyártó, illetve az ernyő adapter csatlakozást is áttervezte. Az áttervezés miatt új ernyő adapter csatlakozó is tartozik majd a villanófejhez. Ami viszont nem változott, az az akkumulátor teljesítmény és a feltöltési idő.

V1-es vaku

Előrendelhető a V1-es vaku is, ami először azzal került be a hírekbe, hogy a Profoto is hasonló, kerek villanófejjel működő vakut dobott piacra. A két gyártó közötti esetleges pereskedés nem ijesztette el a Godoxot és a Photokinán bemutatott prototípus után most elérhető a végleges V1 vaku. Li-ion akkumulátorral és az AD200-ról ismert mágneses kiegészítőkkel rendelkezik. A vakuerő a tárcsával 1/256-ig szabályozható 0,1FÉ lépésekben és 1FÉ lépésekben a tárcsa széleit használva. A fej beépített modellfénnyel is rendelkezik, a ház pedig erős LED videólámpát is tartalmaz. Az AD200-as vaku fixen rögzített villanócsöve helyett a V1-es egy 28-150 mm-es zoomfejjel működik.

Mindent összevetve

Bár mindkét vaku egyelőre csak külföldről beszerezhető, és magyarországi megjelenésére még várni kell, a fenti paraméterek alapján mind az AD200 Pro, mind a V1-es a Godox megszokott minőségét és innovatív megoldásait hozza. Akár az új zsebvaku, akár a kerek fejes villanófény mellett döntünk, újabb professzionális fotós kiegészítővel dolgozhatunk. Az árakról még nem tudni, de valószínűleg az AD 200-as és a Pro verzió között nem lesz nagy árkülönbség, a V1-es pedig 100 ezer forint körül mozog majd. A várakozás alatt addig is érdemes körülnézni a Mikrosat meglévő, bőséges kínálatban.