12 °C, Budapest
12 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
17°
Szombat
19°
2024.04.24. szerda, György
filter.hu filter.hu

Mit érdemes tudni a bio, az organikus és a biodinamikus borról?

Napjaink egyik felkapott trendje, hogy olyan ételek és italok fogyasztására törekednek emberek, aminek ismert az eredete, nem használnak vegyszert a készítése, termesztése során. Ha a bioborról beszélünk, akkor a szőlő, melyből a bor készül legyen bio.

Bioszőlő termesztése

A biogazdálkodásnak nagyon szigorú követelményrendszere van, amelyre a legtöbb gazda még nincs sem technikailag, sem lelkileg felkészülve, így a bioszőlőből nyert borok mennyisége igen csekély a hagyományosnak mondható borokkal szemben, Magyarországon ez csupán 1%-a az összes bormennyiségnek, amit egy évben termelnek.

Akik nem jártasak a szőlőtermesztésben, azok tán nem is tudják, hogy a szőlő az egyik leginkább vegyszerigényes mezőgazdasági ágazat. De ha lemondanak a gazdák arról, hogy különféle kemikáliákat használjanak a szőlőtermesztés bármely fázisánál vagy a borkészítésnél, esetleg a palackozásnál, akkor már tettek egy tudatos lépést afelé, hogy óvják a környezetet, figyelembe vegyék a fenntarthatóság elvét, és az emberi egészséget is szem előtt tartják egyidőben. Minimum 3 vegyszermentes évnek kell eltelni ahhoz, hogy egy birtok kiérdemelje a "bio" jelzőt.

A laikusok gyakran azonosítják a "bio" jelzőt a "minőségi" jelzővel, ám ez hibás! A bio borokat készítők tudatosan a természethez való elköteleződést és a környezettudatos gondolkodást választották. Több kutatás is ugyanazon eredményre jutott, hogy minőségét vizsgálva nincs különbség a nem bio és bioborok között.

Mi az organikus és biodinamikus szőlőtermesztés?

Az organikus eredetű szőlőtermesztés nem más, mint a bio szőlőtermesztés szinonimája. De a biodinamikus szőlőgazdálkodás már egy más, egy összetettebb szemlélet. Itt figyelembe veszik a gazdák azt, hogy milyen a természet ritmusa, például: az évszakok szabályos váltakozása, a hold által befolyásolt ár-apály rendszer alkalmazása a talajvíz hasznosításánál nem csak a gyümölcsre, hanem magára a szőlőre, mint egész növényre koncentrál.

A természethez való alkalmazkodás mellett még kialakítottak egy szabályrendszert, és a kettő szemléletet egyszerre alkalmazva és betartva születnek meg a biodinamikus szőlészetek, valamint azok borai.

Mit érdemes tudni a magyar bioborokról?

A magyar bioborászok úgy tartják, hogy hazánk ökológiai adottságai nagyon kedvezőek ahhoz, hogy bio szőlőgazdaságok alakuljanak ki. Ehhez nagyban hozzájárul a Kárpát-medence klímája. A gyakorlatban azonban a magyar biogazdálkodás még igen csekély, 1%-os arányú, de világviszonylatban is még csak 5% ez az arány. Az igazság az, hogy napjainkban 50 országban van bioszőlészet, ennek négyötöde az Európai Unió területén található.

A Pannon Borbolt kínálatában megtalálhatók a Wassmann Pince bioborai, melynek székhelye Villány, illetve például Dobosi, Meinklang, Bott Frigyes és Pósta Borház bio különlegességek is elérhetőek náluk.

Étel
Ital
Étel
Ital
Étel
Ital
Étel
Ital
További anyagok