8 °C, Budapest
8 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
13°
Kedd
18°
2024.02.24. szombat, Mátyás
filter.hu filter.hu

Mire érdemes figyelni, mikor nyomtatót vásárolunk?

Mindig jól jönnek a tanácsok, mikor hozzáértő emberek adják. Esetünkben a nyomtató választásáról lesz szó kicsit bővebben, hiszen napjainkban nem egyszerű a dolog. A piacon számtalan márka, nyomtató típus, méretek, kapacitások, kiegészítő funkciók vannak jelen, amelyek nem könnyítik meg kicsit sem egy laikus választását.

Nagyon nagy a kínálat, amiből lehet mazsolázni, ezért szakértő legyen a talpán, aki elsőre tudni fogja, milyen nyomtatóra is van szüksége otthonában vagy irodájában. Az emberek többsége mit is tesz? Lát a reklámokban egy szuperül működő, könnyen kezelhető nyomtatót, tehát bemegy a legelső szakboltba és megveszi. Vagy ismeret tágító reklám nélkül megy be egy szakboltba, és a legolcsóbb terméket választja ki.

De vajon megéri-e így dönteni?

Eláruljuk, nem. Azon kívül, hogy nagyon felkapott, mert reklámozzák, vagy elég olcsó, hogy sokan megvásárolják még nem jelenti azt, hogy jó fogást csinálunk vele. A legfőbb kérdés az, hogy a fenntartása gazdaságos-e vagy sem?

Mi alapján válasszunk?

1. Fogalmazzuk meg, mit is várunk a nyomtatótól! Milyen nyomtatási igényünket elégítheti ki?

2. Mennyi a napi vagy havi adag, ami nyomtatásra kerül? Mennyi lesz a költsége?

3. Lézer vagy tintasugaras legyen?

4. Többnyire fekete lenyomatokat készítünk, vagy színeset is?

5. Szükség lesz-e valamilyen extrára? (fax, duplex, hálózati nyomtató, szkenner, WiFi stb.)

A tintasugaras nyomtató kontra lézernyomtató

Tintasugaras nyomtatót érdemes vásárolni, ha otthon, kisebb mennyiségű nyomtatásra keresünk gépet. A patronok lehet, hogy gyakrabban fogynak ki, de sokkal olcsóbb beszerezni, mint a lézernyomtató tonerjét. Viszont ha többet nyomtatunk egy tintasugarassal, akkor a lapköltség elérheti a 30-40 forintot, szemben a lézeres 6-10 forintnyi átlagköltségével. A színes tintasugaras nyomtató előnye, hogy házilag szép fotókat nyomtathatunk, illetve minőségi színes dokumentumokat. Ha azonban nem használjuk rendszeresen, a nyomtató tintája beszárad a patronba, így azt ki is dobhatjuk.

A lézernyomtató tonerje ezzel szemben működőképes hosszú szünet után is, hiszen a nyomtatási technológia nem hagyományos tintát használ fel.

Milyen extrákra van szükség?

Előfordul, hogy egy nyomtatóba rengeteg funkciót építenek be, ám ezek egy része teljesen felesleges. Nem kell többet fizetni azért, mert:

  • WiFi-s, ha leginkább PC mellől nyomtatunk,
  • faxos, ha soha senkinek nem küldünk faxot,
  • hálózatra csatlakoztatható, ha csak egy gép van a birtokunkban,
  • LCD kijelzője van, mert úgysem egy kicsi kijelzőn nézegetjük a nyomtatandó dokumentumokat,
  • Bluetooth-szal lehet csatlakozni hozzá. Ez csak akkor fontos, ha pl.: telefonról is akarunk nyomtatni,
  • kártyaolvasó van benne. Ha van a PC-n is, akkor felesleges.

Akadnak azonban olyan extrák, amelyekért megéri többet fizetni. Ilyen lehet a másoló funkció és a szkenner. Nagyon sok pénzt és helyet spórolhatunk, ha a nyomtatóba beépített fénymásoló, illetve szkenner is található.