24 °C, Budapest
24 °C
Budapest
Holnap
22°
Holnapután
26°
Szerda
27°
2023.09.24. , Gellért
filter.hu filter.hu

Milyen előnyei vannak a fonott zsinór használatának?

Monofil vagy fonott? Horgász berkekben a különféle módszerek eredményességének megvitatása kapcsán ez a kérdés gyakorta elő szokott jönni.

Teljesen mindegy, hogy éppenséggel békés vagy ragadozó halakra szeretnénk horgászni, érdemes nekünk is nyitnunk a technológia fejlettségére, és szerencsét próbálnunk a fonott zsinórokkal. Ezek az innovatív damilok tulajdonságaikat tekintve kifejezetten erősek, bírják a strapát, és olyan körülmények között sem szakadnak el, ahol a hagyományos monofil zsinórok már megadnák magukat.

Rövid bejegyzésünkben arról fogunk írni, hogy egész pontosan milyen előnyei vannak a fonott zsinór használatának.

Röviden a fonott zsinórokról

A fonott zsinórok gyártási eljárásának sajátossága, hogy több szál fonataként készülnek. Ezek a szálak természetesen egyenként is minőségiek és strapabírók, az általuk alkotott fonatban pedig az erejük összeadódik, így biztosítva a hosszú élettartamukat.

A fonott zsinórok másik jellegzetessége, hogy a hagyományos monofil damilokkal ellentétben ezek nem nyúlnak. Ennek a nyúlásnak egyrészt a kapás érzékelésénél, másrészt a fárasztás során van jelentősége.

Egy fonott zsinór sokkal közvetlenebb módon képes mutatni, ha kapásunk van, a fárasztásnál viszont érdemes óvatosabban bánnunk a horgon lévő hallal.

Fonott zsinórok pergetéshez

A pergetéshez készített fonott zsinórok, mint például a Trabucco DYNA-TEX 4X POWER LIME megbízható társ lehet a pergető horgászat során.

A Trabucco különlegességét nemcsak a kitűnő anyagválasztás adja, hanem a gyártás során alkalmazott speciális japán technológia (PDMS) is. Többek között ennek is tudható be, hogy szinte kockázat nélkül vethetjük be extrém körülmények között is.

Egyedi még a praktikus csomagolás miatt is. Anélkül tölthető fel ugyanis az orsó dobjára, hogy felnyitnánk a csomagolást, ezzel is védve a damilt a káros hatásoktól. A csévélés során a feszesség is egyszerűen állítható a kéz sérülésének veszélye nélkül, ehhez csak az ujjunkkal a csomagolás belső gyűrűjét kell a kellő erővel nyomni.

Fonott zsinórok feeder horgászathoz

A feederes horgászok körében terjedő egyik legújabb trend a fonott zsinór használata. Elsősorban keszegezésnél alkalmazzák, mert ezzel az új technikával fel tudják gyorsítani a halfogás ütemét.

Mivel a fonott damil nem nyúlik, sokkal gyorsabban és látványosabban képes közvetíteni a kapást akkor is, amikor a halak csak finnyásan, kevésbé látványosan táplálkoznak. A fárasztás során azonban érdemes óvatosnak lenni, vagy tetszés szerint beépíteni egy erőgumit, növelve ezzel a szerelék rugalmasságát.

Elkél a segítség a tökéletes fonott zsinór megtalálásához? A damil.hu profi csapata sok év saját tapasztalattal a háta mögött örömmel segít.

Technikák/ hírek
Programok
Technikák/ hírek
Programok
Technikák/ hírek
Programok
Technikák/ hírek
Programok
További anyagok