23 °C, Budapest
23 °C
Budapest
Holnap
25°
Holnapután
22°
Péntek
21°
2023.06.06. kedd, Norbert
filter.hu filter.hu

A Compact Flash memóriakártya

A CF memóriakártyák kicsik, de mégis nagy teljesítményű adathordozót takarnak. A 90-es években jelent meg először. Zömében fényképezőgépek használják ezt a kártyatípust mentési helyként.

A CF felépítése

Ezek a memóriakártyák mozgó alkatrészt nem tartalmaznak, ennek köszönhetően kis fogyasztásúak és rendkívül ellenállóak a fizikai sérülésekkel szemben. Ezek a kártyatípusok akár ötször, tízszer is strapabíróbbak a fizikai behatások során. Az adattárolásra az úgynevezett „flash” jellegű memóriát alkalmazza, a nevét is erről kapta.

Eredetileg a CompactFlash szabvány szerinti CF kártyák mind 3,3, mind pedig 5 volton is használhatóak. A memóriakártyák egyes kivitelei legtöbb esetben csak a két feszültség egyikét támogatják.

A szabvány lehetőséget nyújt arra is, hogy a CF memóriakártya formátumba a memória mellett vagy helyett modemet, hálózati kártyát, soros csatlakozást, telefont, USB csatlakozós eszközöket építsenek be. A felhasználási lehetőségek sora ennek köszönhetően végtelen.

Más memóriakártyákkal szemben nagy versenyben vannak, a gyártók már a több TB-os darabokat is kihoztak belőle. A SanDisk Extreme 128 GB CompactFlash memóriakártya még nem érte el a TB-os álomhatárt, de egy átlagos felhasználót ezzel a memória területtel is bőven ki tud szolgálni. Tökéletes nagy felbontású, HD minőségű videók felvételéhez.

A CF előnyei

A memóriakártyák tengeréből a CompactFlash típusú kártyát több tulajdonsága is kiemeli.

Elsőként a fizikai megjelenése. Nagyon merev, kemény burkolattal rendelkezik. A csatlakozósor formájának és kialakításának szempontjából az egyik legellenállóbb memóriakártya. Nehezen sérül meg, és az erős igénybevételt is jól viseli. A tűs csatlakozója kiállja az idő próbáját. Sokszori betétel és kivétel esetén sem sérül és nem is szennyeződik. Ugyanis sem a csatlakozó tűket, sem pedig a kártya érzékelőit nem lehet elérni, azok teljesen védett helyen lettek elhelyezve, szemben a legtöbb kártya nyílt csatlakozásával.

A kártya vezérlőegysége is speciális, mivel beépített. A kártya tartalmazza a memória írását és olvasását végző elektronikai megoldást is. Tehát nem az eszköz, amelyben használjuk vezérli a kártyát, hanem lényegében a kártya vezérli saját magát. Ez a rendszer azért előnyös, mert bármilyen eszközben a tárhelyet kedvünkre bővíthetjük. Bővítéskor nem fogunk abba a problémába ütközni, hogy az eszköz már nem képes a memória nagyságával boldogulni.

A kártyák két formátumban vannak jelen a piacon. A Type I. és a Type II. az olyan újabb kivitelű eszközök, melyeket a kettes típusú rendszerhez alakítottak ki, nem működnek az egyes típusú szabvánnyal. A kártyák írási és olvasási sebessége függ a kártyától, a vezérlőegység fajtájától, illetve a fényképezőgép tulajdonságaitól is.

Amennyiben akár CF vagy más típusú memóriakártyát keresünk, látogassunk el a Gigaplaza.eu webáruházába.