7 °C, Budapest
7 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Csütörtök
2023.12.04. hétfõ, Barbara, Borbála
filter.hu filter.hu

Útmutató kezdő pipásoknak: a pipa tömése, meggyújtása

A pipázás egy különleges életstílus. Külön kis rituálé tartozik hozzá, a pipázás nem a sietős emberek elfoglaltsága, hiszen mind az előkészületek, mind pedig a dohány elszívása hosszú időt vesz igénybe. Néhány dologgal azonban mindenképp érdemes, ha tisztában van egy kezdő.

Mik a legfontosabb kellékek?

A pipázáshoz nyilván elengedhetetlen, hogy beszerezzen egy pipát. A kezdőknek leginkább az egyenes szárú darabok valók. Nézzük, hogy mi másra van még szükség! Gyufára vagy pipagyújtóra és pipadohányra. Érdemes lehet ezek mellett beszerezni egy fillert is, amelyekből több fajtát is megtalálhat, akár a Humidor Shopnál is.

Mik ezek a fajták?

  • Balsa pipafilter: ez a típus könnyedén szűri meg a pipafüstöt, köszönhetően a balsafának, amelyből készült.
  • Aktívszén-szűrő: ez az a filler, ami nem befolyásolja a dohány ízét, miközben felszívja a felesleges nedvességet, és csökkenti a pipázásból adódó nikotin és kátrány káros hatásait.
  • Tajtékkővel töltött: ezzel, akár csak fentebb említett társával csökkenthetőek a káros hatások, miközben felszívja a felesleges nedvességet, és élvezhetjük a száraz, hűvös füstöt.

Az első lépés

Ha mindent kikészített az asztalra, az a legjobb, ha először a pipadohánnyal kezdi az előkészülést. A dohány nagyobb darabjait szét kell morzsolni, ha pedig túl nedves a dohány, mindenképp szárítani kell, így ég majd megfelelően, egyenletesen.

A pipa megtöltése

Íme a pipa helyes tömésének folyamata lépésről lépésre:

1. Helyezze a pipába az apró darabokra morzsolt dohányt!

2. Ujjával nyomja a kazánba a pipadohányt, itt érdemes körkörös mozgást alkalmazni, hogy egyenletes lehessen mindenhol a dohány eloszlása.

3. A dohány betöltését és lapogatását addig kell folytatni, amíg fel nem töltötte a dohány a pipát.

Fontos megjegyezni, hogy a pipában lévő dohány tömörségét mindig ellenőrizni kell! Hogyan? Szívjon bele a pipába töltés közben, míg szelel, addig a pipát nem töltötte túl. Ha mégis megtörténne a baj, és túl tömör lenne a pipában a dohány, egyszerűen csak fogjon egy szurkálót és szedje ki a dohányt, majd tömje meg újra.

A pipa meggyújtása

Ha sikeresen feltöltötte a pipát, már csak néhány pillanat választja el az önfeledt, nyugtató pöfékeléstől. A pipa meggyújtását mindig pipagyújtóval vagy gyufával tegye! A tüzet a dohány fölött körkörösen mozgassa, kezdben pedig szívja meg hosszabban, rövidebben. Ha gyújtót használ, mindenképp ellenőrizze, hogy fel van-e töltve! Ha gyújtója még egészen új, biztos lehet benne, hogy nincs feltöltve, ugyanis a szállítás során nem lehetnek megtöltve a gyújtók.

Mikor meggyújtja a dohányt, mindenképp figyeljen arra, hogy a dohány teljes felülete izzásba jöjjön, hiszen így lesz egyenletes az égése. Mikor ez megtörténik, a dohány kissé megduzzad, ezt ilyenkor egy tömővel vissza kell juttatni a pipafejbe. Miközben tömködjük vissza, előfordulthat, hogy elalszik a pipa. Ilyenkor sem szabad kétségbe esni, egyszerűen csak gyújtsa meg a újra a pipában pihenő dohányt.

Ha további kérdése lenne, ne habozzon felkeresni a humidorshop.hu munkatársait!