7 °C, Budapest
7 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
17°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

A terapeuta 10 tanácsa a jó párkapcsolathoz

"A szerelem sokat jelent egy kapcsolatban, de végülis egy választásról van szó."

A közelmúltban a BuzzFeed megkérte közösségét, hogy osszák meg velük, melyek voltak a legjobb tanácsok, amelyeket párkapcsolati tanácsadótól kaptak.

Íme néhány a legjobb válaszokból:

1. A párok változnak, ahogy öregszenek.

A legjobb tanács, amit a vőlegényem és én (azóta már a férjem), a terapeutámtól kaptunk, hogy a párok megváltoznak, ahogy öregszenek. Normális dolog, hogy az ember úgy érzi, a dolgok megváltoznak, és meg kell szeretni ezeket a változásokat. Ez a tanács különösen nagy segítségemre volt, mert ezek miatt a dolgok miatt aggódni szoktam.

2. Azonnal mondd el, ha valami nem tetszik.

Anyám (aki házassági tanácsadó) azt mondta, hogy mindig beszéljem meg a párommal, ha zavar valami. Például ha bosszant, hogy a piszkos ruháit a fürdőszoba padlóján hagyja, azonnal mondjam meg neki, nehogy felesleges viták legyenek belőle.

3. Vita esetén „én” mondatokat mondj „te” mondatok helyett.

A legjobb tanács, amit valaha is kaptam, az volt, hogy nézeteltérés esetén ”én” mondatokat mondjak „te” mondatok helyett. Például ahelyett hogy: "Te durva voltál velem” inkább azt mondom: „Nekem rosszul esett, amit mondtál.„ Tehát nem vádolom a páromat, mert ez védekezésre késztetné, hanem arra világítok rá, hogy ez milyen érzelmeket kelt bennem. Ez azért fontos, mert a reakciód a párod cselekvésére azon alapszik, amit te gondolsz, hogy jelent és nem arra, amit az valójában jelent.

4. Azt a változást, amit a partneredtől vársz el, magadon hajtsd végre.

Ha kevesebb harcot, kevesebb kritikát vagy kevesebb hibáztatást szeretnél, akkor azt kell tenned, amit a partneredtől elvársz. Az ő viselkedését nem tudod irányítani, így az egyetlen dolog, amin változtathatsz, az, ahogyan te reagálsz rá.

5. Az adni és kapni egy kapcsolatban nincs mindig egálban.

Előfordul, hogy a társadnak 100%-ig van szüksége rád, de nem sokat tud visszaadni. De ne feledd, ez a helyzet csak átmeneti.

6. Nem választhatod meg, hogy mikor találkozol életed szerelmével, légy hálás, hogy egyáltalán találkoztál vele.

Egy párterapeuta mondta ezt az exemnek, válaszul a panaszára, hogy egy másik időpontban jobb lett volna találkoznunk. Most már inkább a személyre koncentrálok, akivel együtt vagyok, az időzítés nem számít.

7. Ne játssz passzív agresszivitást!

A felnőtteknek képesnek kell lenniük arra, hogy igényeiket egymás tudomására hozzák. Ne várd el, hogy a párod, vagy bárki más, a ki nem mondott elvárásaidra reagáljon. Ne reagálj te sem a ki nem mondott elvárásokra! Vedd rá a párodat, hogy mondja ki, amit szeretne és ne neked kelljen kitalálnod és esetleg hibáznod.

8. Elhatárolhatod magadat a dolgoktól.

Tulajdonképpen az anyósommal volt vitám és a terapeutám azt javasolta, hogy egyszerűen lépjek ki a helyzetből. Nem kértem a páromat, hogy kerülje el a családját, nem csináltam drámát a helyzetből, egyszerűen csak úgy döntöttem, hogy kerülöm őket. Kilenc év múlva azt mondhatom, hogy ez volt a legjobb tanács, amit valaha is kaptam.

9. Nem te vagy a pároddal szemben; te és a párod vagytok a problémával szemben.

Ne felejtsd el: ugyanabban a csapatban vagytok.

10. Soha ne folytassatok fontos vitát üzenetben.

A szöveges üzenetben nem nyilvánulnak meg a valódi érzelmek vagy a testbeszéd. Ha valami fontos dolog van, amit meg kell tárgyalnunk a párommal, azt személyesen tesszük.

Forrás BuzzFeed

Együtt
Már/még külön
Együtt
Már/még külön
Együtt
Már/még külön
Együtt
Már/még külön
További anyagok