32 °C, Budapest
32 °C
Budapest
Holnap
31°
Holnapután
33°
Csütörtök
33°
2022.07.04. hétfõ, Ulrik
filter.hu filter.hu

Felesleges a Facebookon vitázni - már tudományos kutatás bizonyítja

Ne akarj a Facebookon meggyőzni valakit – figyelmeztetnek a kutatók

Biztosan gyakran megtörténik veled is ez: véleményt, vagy ellenvéleményt fogalmazol meg egy, a facebookon közzétett cikkel kapcsolatban. Valaki hozzáfűz egy megjegyzést, egyetértve, vagy ellentmondva. Valaki más megjegyzést tesz az első kommentre, vagy a te bejegyzésedre, vagy mindkettőre. Mások is hozzáfűzik a saját álláspontjukat. A kedélyek felforrósodnak. Durva szavakat használnak. Hamarosan te és barátaid virtuális kiabálásba kezdtek, sértéseket vágtok  egymás fejéhez, néha olyan emberekkel is, akikkel még soha nem találkoztatok.

Új kutatások szerint máshogy reagálunk a leírt, mint a kimondott dolgokra

Nagyon egyszerű az oka, hogy miért így történik. Kiderült ugyanis, hogy egészen  máshogy reagálnak az emberek a leírt, mint a kimondott dolgokra, akkor is, ha pontosan ugyanarról a szövegről van szó. Ezt a megállapítás az UC Berkeley és az University of Chicago kutatói tették egy új kísérlet eredményeként. A kísérletben olyan 300 - bejegyzésben olvasott, videón megnézett, vagy meghallgatott - forró témát vizsgáltak meg, mint a háború, az abortusz és a country vagy rap zene. Ezt követően megkérdezték a résztvevőket, hogyan reagáltak azokra a véleményekre, amelyekkel nem értettek egyet.

A kapott válaszok nagyon ismerősek azoknak, akik politikai vitákba keverednek: szent meggyőződés, hogy azok az emberek, akik nem értenek veled egyet, vagy túl hülyék, vagy túlságosan felületesek ahhoz, hogy jobban tudják, mint te. Határozottan nagy különbség volt azonban azok között, akik látták, vagy hangosan olvasták az adott szöveget, és azok között, akik ugyanazt csak olvasták. Azok, akik hallgattak, vagy néztek valakit beszélni, kevésbé voltak hajlamosak arra, hogy a beszélőt tájékozatlannak, vagy szívtelennek tartsák, mint, amikor a kommentelő szavait csak olvasták.

"Egyikünk olvasott egy beszéd-részletet egy újságban egy olyan politikustól, akivel nagyon nem ért egyet"

- mondta Juliana Schroeder kutató, a The Washington Post című lapnak.

"A következő héten ugyanazt a beszéd részletet rádióban hallotta, és megdöbbent, mennyire más volt a reakciója a politikus beszédére."

Míg írásban felháborítónak tűnt, ugyanazok a szavak kimondva ésszerűnek hangzottak.

A kutatás azt sugallja, hogy ha emberek nem értenek egyet egymással, de  kompromisszumra törekszenek, a legjobb, ha leülnek egymással beszélgetni, ahogy ezt régebben tették, fehér asztalnál megvitatva a dolgokat.

De manapság, hogy az információcsere leginkább a közösségi médián, chat-en,  szöveges üzenetekben, vagy e-mailben történik, egyre ritkább az egymás közötti élő beszélgetés. Ezt a ’beszéd kontra leírt szöveg’ diszharmóniát használták ki az oroszok  Facebook és a Twitter fiókok létrehozásával, hogy még több rosszindulatot generáljanak az amerikaiak között, mint amennyi addig is volt. Nem csoda, hogy sikerrel jártak.

Rossz médiumot használunk

Mi következik mindebből? Ha politikai nézeteidről, vagy egy javasolt akcióról meggyőzően akarsz érvelni, inkább készíts egy rövid videót, mintsem, hogy leírd a mondanivalód.

Ugyanakkor, ha valami olyasmit olvasol, amit valaki más írt, akinek adsz a véleményére, és furcsának tűnik számodra, próbáld hangosan felolvasni, vagy valaki más olvassa fel neked.

Végül, ha a Facebookon (vagy a Twitteren vagy Instagramon, vagy e-mailben) érvelve nem jutsz dűlőre valakivel, hívd meg egy kávéra, és beszéljétek meg a dolgokat személyesen. Vagy, ha ez nem megy, legalább hívd fel telefonon!

Forrás: www.inc.com

Görgess lejjebb, olvass tovább!
Vita helyett segítünk lenyugodni - egypercesekkel az életről!
Elgondolkodtató
Megható
Elgondolkodtató
Megható
Elgondolkodtató
Megható
Elgondolkodtató
Megható
További anyagok