7 °C, Budapest
7 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
17°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

Elhunyt a 110 éves zsidómentő lengyel apáca

Cecylia Roszak valószínűleg a világ legidősebb apácája volt.

Cecylia Roszak a krakkói domonkos nővérek kolostorában hunyt el.

110 évesen halt meg az a lengyel apáca, aki az élete kockáztatásával zsidókat rejtegetett a nácik elől a második világháború alatt – közölte a krakkói egyházmegye.

Cecylia Roszak testvér, aki valószínűleg a világ legidősebb apácája volt, 2018 novemberében hunyt el a krakkói domonkos nővérek kolostorában, ahol közel 90 évig élt.

A főegyházmegye fotót tett föl a twitterre ezzel a szöveggel: „Elhunyt Krakkóban, a domonkos nővérek kolostorában a világ legidősebb apácája: Cecylia Roszak testvér.”

Az apáca 1908. március 25-én született a nyugat-lengyelországi Kiełczewoban. 21 évesen lépett be a krakkói domonkos nővérek gródek-i kolostorába. 1938-ban egy nővércsoporttal a litvániai Vilnius-ba utazott: új kolostort akartak ott alapítani, de a háború kitörése miatt fel kellett adniuk a terveiket. A nővérek több mint egy tucat zsidót rejtegettek a nácik elől, egyikük Abba Kovner volt, aki később tanúskodott Adolf Eichmann náci háborús bűnös tárgyalásán.

A német hatóságok 1943-ban letartóztatták Roszak testvér rendfőnökét és lezárták a kolostort.

A háború után Roszak nővér visszatért Krakkóba, ahol 80 éven keresztül a kolostor orgonistájaként és kántoraként tevékenykedett.

Az apácák később megkapták Világ Igaza kitüntetést, amellyel Izrael állam azokat a nem zsidókat tünteti ki, akik a háború alatt életük kockáztatásával zsidókat mentettek.

Forrás: independent.co.uk

Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
További anyagok