28 °C, Budapest
28 °C
Budapest
Holnap
25°
Holnapután
22°
Péntek
22°
2023.06.06. kedd, Norbert
filter.hu filter.hu

Pszichológiai trükkök, amelyekkel gyorsan szerezhetsz barátokat

A barátságok általában olyan természetes módon alakulnak ki, hogy nem is vesszük észre, mikor kezdődtek el. Néha azonban jó lenne egy új ismerőssel jobban összebarátkozni, vagy egy haverral szorosabb kapcsolatba kerülni. Hogy ebben segítsünk, pszichológiai kutatásokat tanulmányoztunk, és tudományos hátterű stratégiákat találtunk. Olvasd el, hogyan lehet jobb kapcsolatokat gyorsabban kiépíteni!

1.Utánozd őket!

Ezt a stratégiát tükrözésnek nevezik, és a másik személy viselkedésének aprólékos utánzását jelenti. Ha valakivel beszélsz, próbáld leutánozni a testbeszédét, a gesztusait és az arckifejezését.

1999-ben a New York-i egyetem kutatói dokumentálták a "kaméleon viselkedést", amely akkor következik be, amikor emberek öntudatlanul utánozzák egymás viselkedését, és ez a mimikri megkönnyíti egymás megkedvelését.

A kutatók 78 férfival és nővel dolgoztak együtt és olyan partnereikkel, akik valójában a kutatók „beépített emberei” voltak.  A partnerek különböző szinteken vettek részt az utánzásban, miközben a kutatók titokban videofelvételeket készítettek az interakciókról. A végén a kutatók azt kérték a résztvevőktől, hogy mondják meg, mennyire tetszett a partnerük.

Nagyobb arányban tetszett a partnerük azoknak a résztvevőknek, akik utánozták az ő viselkedésüket.

2. Tölts több időt velük!

Az emberek hajlamosak arra, hogy jobban kedveljenek olyan dolgokat, amiket jobban ismernek.

A jelenségnek a felismerése az 1950-es évekre nyúlik vissza, amikor az MIT kutatói megállapították, hogy azok a főiskolai hallgatók, akik egy szálláson közelebb laktak egymáshoz, nagyobb valószínűséggel váltak barátokká, mint azok, akik távolabb laktak egymástól.

Ennek az lehet az oka, hogy az egymás közelében élő diákok naponta többször passzív interakcióba kerülnek egymással, mint például egymás üdvözlése a közös helyiségekben vagy a konyhában. Bizonyos körülmények között ezek az interakciók valódi barátságokká válhatnak.

Nemrégiben a Pittsburghi egyetem (USA) pszichológusai négy nőt irányítottak az egyetem pszichológiai óráira. A nők különböző számú alkalommal jelentek meg az órákon. Amikor a kísérletvezetők képeket mutattak a férfi hallgatóknak a négy nőről, a férfiak nagyobb szimpátiát mutattak azok iránt a nők iránt, akiket gyakrabban láttak az órákon, jóllehet egyikükkel sem kerültek személyes kapcsolatba.

Az eredmények tehát azt mutatják, hogy egyszerűen csak ha több időt töltünk emberekkel, jobban megkedveljük őket.  Még ha nem is laksz a barátaid közelében, próbáljatok valamilyen rendszeres, közös programot kialakítani, például minden héten kávézzatok együtt, vagy menjetek el együtt egy órára.

3. Mondj jót más emberekről!

Más személyek jellemzésére használt jelzőidet az emberek átviszik a te személyiségedre. Ezt a jelenséget spontán tulajdonság-transzfernek nevezik.

Egy tanulmány megállapította, hogy ez a hatás akkor is érvényesül, ha az emberek tudják, hogy bizonyos tulajdonságok nem jellemzőek arra az emberre, aki erről beszélt.

Gretchen Rubin, a  Boldogságterv (The Happiness Project) című könyv szerzője szerint "bármit mondasz másokról, az befolyásolja azt, amilyennek az emberek téged látnak."

Ha valakit őszintének és kedvesnek írsz le, az emberek hozzád is rendelik ezeket a tulajdonságokat. De fordítva is igaz: ha folyamatosan támadsz embereket a hátuk mögött, a barátaid a negatív tulajdonságokat veled is kezdik társítani.

4. Légy jókedvű!

Az „érzelmi fertőzésről” akkor beszélünk, ha embereket erőteljesen befolyásol más emberek hangulata. Az Ohio Egyetem és a Hawaii Egyetem kutatásai szerint az emberek öntudatlanul érzékelik az őket körülvevők hangulatát.

Ha azt szeretnéd, hogy az emberek boldognak érezzék magukat, amikor veled vannak, tedd meg a tőled telhetőt, hogy pozitív érzelmeket kommunikálj!

5. Barátkozz a barátaival!

 

 

A közösségi hálózatelmélet szerint „triadikus zárás” a neve annak a hatásnak, amely szerint két ember közelebb kerülhet egymáshoz, ha közös barátaik vannak.

Ennek az illusztrálására a British Columbia Egyetem hallgatói egy olyan programot készítettek, amely a Facebookon véletlenszerűen ismertet össze embereket. Megállapították, hogy az emberek jobban elfogadták a baráti felkérést, ahogy a kölcsönös barátaik száma nőtt: 20% -ról – amikor még nem volt közös barátjuk, közel 80% -ra, amikor már több mint 11 közös barátjuk lett.

Forrás: IFL SCIENCE

Elgondolkodtató
Megható
Elgondolkodtató
Megható
Elgondolkodtató
Megható
Elgondolkodtató
Megható
További anyagok