18 °C, Budapest
18 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
17°
Szombat
19°
2024.04.24. szerda, György
filter.hu filter.hu

Kifejlett fogak voltak egy kisbaba agyában

A kisbaba feje a korához képest rendkívül gyorsan nőtt; a sebészek végül egy hihetetlenül ritka betegséget találtak: kifejlett fogak körüli agytumort.

Még 2014-ben jelent meg a The New England Journal of Medicine amerikai orvostudományi folyóiratban, hogy a baltimore-i University of Maryland és a Johns Hopkins Gyermekkórház idegsebészei egy 4 hónapos csecsemő agyán végeztek MRI vizsgálatot.

A felvételen dió nagyságú tumor látszott, a jobb szélén kisebb alakzatokkal (lásd az alábbi fényképen). A babát hamar megoperálták, eltávolították a tumort, ami craniopharyngioma daganatnak bizonyult.

Ez a ritka agydaganat az agyalapi mirigy csíraszövetéből ered, tipikusan csecsemőknél fordul elő, de felnőtteknél is észlelhetik. Közel helyezkedik el az agy alapján található hormonszabályozó mirigyhez, vagyis az agyalapi mirigyhez. Jóindulatú daganat: nem rákosodik el és általában nem terjed, de hormonproblémákat okozhat, mert az agyalapi mirigy közvetlen közelében van.

A. A csecsemő agyának MRI felvétele, a nyíl a kifejlett fogakra mutat. B. A tumort és a fogakat eltávolító műtét.

Ez azonban az eset körüli szokatlan dolgoknak csak a kezdete volt. Az operáció alatt derült ki, hogy a tumorba „több kifejlett fog” épült be. A fogakkal összeépült daganatok általában teratoma daganatok, amelyek különféle típusú szöveteket tartalmazhatnak, pl. haj-, izom- vagy csontszövetet. Az viszont érthetetlen, hogyan és mikor kerültek a fogak a craniopharyngiomába. „Nem mindennapi dolog fogakat látni agytumorban. Craniopharyngiomában pedig – még csak nem is hallottunk róla” mondta a csecsemőt operáló Dr Narlin Beaty, a University of Maryland Orvostudományi Karának munkatársa.

A tumor eltávolítása utáni hónapokban a baba rendkívül kiegyensúlyozott felépülést mutatott. Visszamaradtak kezelhető hormonproblémái: pajzsmirigy- és mellékvese-hormonpótló kezelést kap. A fogakat patológus vizsgálta tovább, és jövőbeli vizsgálatok céljából szövetmintákat is konzerváltak.

A csecsemő jól fejlődik, az utókezelése során rutinszerűen MRI-vizsgálatokat végzünk nála” fejeződik be az esetről szóló beszámoló.

Forrás: iflscience.com

Játékok, ruhák, eszközök
Babás dolgok
Játékok, ruhák, eszközök
Babás dolgok
Játékok, ruhák, eszközök
Babás dolgok
Játékok, ruhák, eszközök
Babás dolgok
További anyagok