7 °C, Budapest
7 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Csütörtök
2023.12.04. hétfõ, Barbara, Borbála
filter.hu filter.hu

A londoni maratonon a vizes palackokat biológiailag lebomló és ehető vizes kapszulákkal helyettesítik

A 2019-es év világviszonylatban a környezetvédelmi változások éve. Néhány az újítások közül: avokádómagból biológiailag lebomló „műanyagot” hoztak létre, és banánlevélbe csomagolnak termékeket.

Egyértelmű, hogy egyre növekszik az érdeklődés a világban a környezetvédelmi változtatások iránt. A fenntarthatóbb termékek iránti kereslet növekedésével, cégek a világ minden táján igyekeznek megtalálni a leginkább környezetbarát megoldásokat. Úgy tűnik, mostvégre az emberek kezdik észrevenni cselekedeteiknek a földre gyakorolt káros ​​hatását, és megpróbálnak fenntarthatóbb életet élni.

További információ: Notpla

A maratoni futóversenyeken használt felesleges mennyiségű műanyag mindenki figyelmét felkeltette

Az elmúlt években sokak szájából hangzott el a kijelentés, hogy szívesen vesznek részt olyan nyilvános rendezvényeken, mint a londoni maratoni futóverseny, ám a több százezer eldobott műanyag vizes palack gondja elgondolkoztatja őket, amikor arról kell dönteni, hogy részt vegyenek-e, vagy sem. 

2018-ban a londoni maratonon 920.000 műanyag palackot használtak, és az a tény, hogy 450-től 1.000 évig tart egy műanyag palack lebomlása, sürgetően figyelmeztet arra, hogy a lehető leghamarabb szükség van a változtatásokra.

Az idei londoni maratonon óriási változás történt a részvevőknek osztogatott víz kérdésében

Együttműködés jött létre a Skipping Rocks Lab nevű startup céggel, amely létrehozta az ooho nevű, hínárból készülő, ehető vizes tasakokat. Az ooho-val a fő cél az volt, hogy olyan csomagolást hozzanak létre, amely teljesen feloldódik, és nem marad utána semmilyen műanyag. Ez az úttörő termék különösen hasznos az ilyen típusú eseményeken. A csomagolásnak nincs semmilyen íze, így könnyen elfogyasztható, vagy egyszerűen eldobható, mert biológiailag teljesen lebomlik.

A legutóbbi londoni maratonon az elhasznált vizes palackok száma 920.000-ről 704.000-re csökkent, mivel újfajta vizes tasakokat is osztogattak a 23 mérföldes futam alatt.


Ezek a vizes tasakok nemcsak a víz tárolására alkalmasak. A cég azt állítja, hogy nagyon népszerűek a fesztiválokon is koktélok, rövid italok és gyümölcslevek tárolására.

A 40.000-es résztvevői létszám miatt nagy szükség volt arra, hogy a műanyagot felváltsák valami mással.

Nem lehet a résztvevőket hibáztatni, hiszen egy ilyen nagy versenyen való részvétel nagyon megterhelő, és természetesen a vízivás elengedhetetlen, így kétségtelen, hogy a futók nem nélkülözhetik az ivóvizet, amit kapnak. 

Mivel a maratoni futás közben a vizes palack kézben tartása eléggé kényelmetlen lenne, a palackok nagy része a földön köt ki. Annak ellenére, hogy a futók óriási fizikai akadályok legyőzését viszik végbe, a szerte-széjjel heverő műanyag palackok látványa a részvevők között is sokakat kiábrándít.

A londoni székhelyű startup céget 2013-ban hozta létre Rodrigo Garcia Gonzalez és Pierre Paslier, miközben innovációs tervezőmérnöki tanulmányaikat folytatták Londonban az Imperial College London és a Royal College of Art egyetemeken.

Az ehető kapszulák gyártásának egyik legfontosabb előnye, hogy a tengeri moszat, amelyből készül, naponta akár egy métert is növekszik, nem igényel friss vizet vagy műtrágyát, és aktívan hozzájárul az óceánok savtalanításához.

A kapszula 4-6 hét alatt bomlik le, és nem keletkezik semmilyen hulladék.

A projekt a közelmúltban kibővült, és most ugyanezt a technikát mártások tárolására alkalmas kapszulák készítésére is alkalmazzák. A csapat azt is tervezi, hogy ebből az anyagoból gyümölcsök és zöldségek tárolására hálót, és hő hatására lezárható fóliákat gyártanak, valamint zacskót készítenek nem élelmiszeripari termékek, például csavarok, szögek vagy hardver tárolására.

Sokan örömmel értesültek a változásokról.

Nézz meg egy videót az ooho ehető vízgömbökről!

Forrás: boredpanda.com

Szennyezünk
Zöldülünk
Szennyezünk
Zöldülünk
Szennyezünk
Zöldülünk
Szennyezünk
Zöldülünk
További anyagok