23 °C, Budapest
23 °C
Budapest
Holnap
25°
Holnapután
22°
Péntek
21°
2023.06.06. kedd, Norbert
filter.hu filter.hu

A vércukor-szinttől függ a bioérzékelő tetoválás színárnyalata

1. és 2. típusú cukorbetegségben mindig nézni kell a vércukor-szintet. Ez időbe telik és akár kellemetlen is lehet: a beteg egy speciális eszközzel megszúrja az ujjbegyét és egy csepp vért enged a tesztcsíkra, vagy esetleg a vércukor-szintet folyamatosan mérő és az adatokat külső terminálra továbbító eszközt ültetnek be a bőr alá.

 A DermalAbyss-sal készült tetoválás olyan mű lesz, amilyet a megrendelő kér.

A Harvard Egyetem és az MIT kutatói egy igen érdekes alternatívával álltak elő: specializált festékkel működő bioérzékelő tetoválással, ami a vércukor-szinttől függően változtatja a színét.

A jelenleg még kísérleti stádiumban levő, nem kapható DermalAbyss (kb. = Bőrmélység) festék méri a pH értéket és a vér nátrium- és glükózkoncentrációját. Magas glükóz-szint esetén a tetoválás megbarnul, magas nátrium-szint esetén megzöldül (legalábbis UV-fény hatására). A bíborlila és a rózsaszínes árnyalatok a pH érték változásait jelzik. „A DermalAbyss testfestékkel új módon közelítjük a bio-interfészeket: a test felszíne interaktív kijelzőként működik” magyarázzák a kutatók a reklámvideójukban.

A dinamikus festék nem közvetlenül kapcsolódik a véráramhoz: a pontosság kedvéért el kell mondanunk, hogy igazából az élőlények sejtjeinek közvetlen környezetét alkotó intersticiális folyadékot (nyirkot) monitorozza. Ez teszi lehetővé, hogy a víz, az ionok és az oldott anyagok – sók, cukrok, zsír- és aminosavak, hormonok – folyamatosan átjussanak a hajszálerek falán.

A Fluid Interfaces kutatócsoport bemutatja a DermalAbysst: a bioérzékelők mint tetovált interfészek lehetőségei

A festéket egyelőre még csak az emberéhez nagyon hasonló disznóbőrön tesztelik. Ott határozottan működik, de emberkísérletek is szükségesek, mert ki kell deríteni, működik-e embereken is. Nem vált-e ki allergiát? Nem enyészik-e el a technológia egy idő után?

Annyit biztonsággal kijelenthetünk, hogy ez egy jó ideje megoldatlan probléma innovatív és elegáns megoldása. Idővel eldől, hogy elterjed-e. Persze ez is kellemetlen , de csak első alkalommal, azután a test működésének részévé válik.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy a megrendelő eldöntheti, mit ábrázoljon a tetoválás: minden egyes mű egyéni lehet, éppen úgy, mint egy „szokásos” tetoválás. „Elképzelésünk szerint a biotechnológiai cégek és a bőr szakértői új módon vennének részt ebben …. így lehetne megragadni azt a gondolatot, amelyben a humán vizsgálat tárgya és eszköze szimbiózisban vannak” fejeződik be a kutatók kommentárja.

Forrás: iflscience.com

Tech
Tudomány
Tech
Tudomány
Tech
Tudomány
Tech
Tudomány
További anyagok