22 °C, Budapest
22 °C
Budapest
Holnap
22°
Holnapután
26°
Szerda
27°
2023.09.24. , Gellért
Melinda

Gyönyörű, tradícionális menyasszonyi ruhák a nagyvilágból

Számos országban a menyasszonyi ruha tükrözi a pár örökségét, egész hátterét. A színek, a szabás és a részletek mutatják a társadalmi és a vagyoni helyzetet, milyen valláshoz tartoznak, stb. Természetesen nincs két egyforma menyasszony, és a tradíciók is számtalan változatban bukkannak fel, országonként, tájegységenként.

Nézzünk meg pár jellemző menyasszonyi öltözetet a világ távoli pontjairól!

Törökországban, mielőtt az ara elhagyja az apja házát,a férfi rokonok egy vörös övet kötnek a derekára.
Ez a szín szimbolizálja a szerencsét, a szexualitást és a boldogságot.

Az Oroszországban élő népcsoport, a khakasoknál a menyasszonyi öltözet része a szőrmesapka és a vastag alsószoknya, ami melegen tartja az arát a fagypont körüli hidegben.

Az ultraortodox zsidóknál a menyasszonynak csak az arca és a kezei maradnak fedetlenek. A csipkés szoknyarésznek súrolnia kell a földet.

Szíriában hosszú ujjú ruhát viselnek, a családtól kapott arany ékszerekkel. A ruha a szivárvány bármely színe lehet, de ma már a legtöbb menyasszony a fehéret választja.

Hagyományosan egy menyasszony Tadzsikisztánban egy egyszerű fehér ruhát húz a nadrágja fölé. Persze az esküvő során, ami akár napokig is eltarthat, átöltözik díszesebbe.

Indonéziában a divat régiónként változik. A legtöbb ara vibráló színű ruhákat visel, gyönyörű hímzésekkel díszítve.

A modern szomáliai menyasszonyok ruhája nyugati stílusú, és a hidzsáb kendőt vislenek a fejükön az iszlám kultúrával összhangban. A kezüket hennával díszítik.

Tibetben, egy nappal az esküvő előtt, a vőlegény adja oda a menyasszonynak az esküvői ruhát és a kiegészítőket, többek között a fejdíszt, ezüst hajdíszeket, és egy amulettet, egy ezüst medált benne egy kicis Buddha szoborral.

Peruban a menyasszony fekete és vörös színű ruhában áll az oltár elé, a ruha fontos részei a sok rétegből álló, gazdagon hímzett alsószoknyák.

A tradícionális koreai esküvői öltözéket, a hanbokot évezredek óta hordják a menyasszonyok. Része a egy hosszú ujjú kabátka, és egy magas derekú szoknya pamutból vagy selyemből.

A marokkói arának háromszor kell átöltöznie. A menyasszony "kiadásánál" fehér kaftánt, vagy palástot visel, az öltözék diszítettsége mutatja, hogy melyik tartományból származik a család. 

 

A hagyományos iraki menyasszony tartja a rekordot a ruhacserék terén. Hét ruhája van, mind különböző színben. A vörös szimbolizálja a szerelmet. 

Az olaszoknál előfordulhat - nem túl gyakran - hogy a "valami kéket" zöld ruhával, vagy díszítéssel helyettesítik, mivel ez a szín szerencsét és termékenységet szimbolizál.

 

Forrás: Business Insider

Még több esküvővel kapcsolatos érdekesség itt: 
Menyasszony, vőlegény
Körítés
Menyasszony, vőlegény
Körítés
Menyasszony, vőlegény
Körítés
Menyasszony, vőlegény
Körítés
További anyagok