7 °C, Budapest
7 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
17°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

Nem jól sült el, amikor próbálták bizonyítani, hogy a Föld lapos

A Netflixen február óta nézhető a Behind the Curve (=A görbület mögött) c. dokumentumfilm a Laposföld mozgalomról és arról, hogy jutottak a hívők erre a bizarr gondolatra. A film jó kritikákat kapott, a kritikusok értékelték, hogy a mozgalom emberi oldalát mutatja be és nem ítélkezik.

A nézőknek különösen az a jelenet tetszett, amelyikben egy laposföld-hívő élő adásban bizonyítja be, hogy a Föld nem lapos. Ahogy Meryl Streep mondta a Jól áll neki a halálban: „az ilyen pillanatokért érdemes élni”.

A jelenetben Jeran, a Globebusters (kb. = Földgolyóromboló) csoport tagja egy egyszerű kísérlettel igyekszik bizonyítani, hogy a Föld lapos. Két tábla van nála, mindkettőben 5m magasan egy-egy lyuk, meg egy kamera; egy másik pasasnál, Henrique-nél pedig egy lámpa, a lyukakkal egyvonalban. Ha a Föld lapos lenne, akkor a lámpa fénysugara átsütne a lyukakon, akármilyen messze is van Henrique. Ha azonban a Föld gömbölyű, akkor figyelembe kell venni a távolság miatti görbületet. Tekintetbe véve Henrique távolságát a lyukaktól, a lámpát jóval magasabbra kellett volna tartania, hogy látsszon a fénysugár.

A kísérlet kezdetén a fény nem jelent meg a kamerán. Jeran megzavarodott, rádión megkérte Henrique-t, erősítse meg, hogy a lámpa valóban 5m magasan van-e. Lapos Földön állva látnia kellett volna a fényt. Azután megkérte Henrique-t, hogy emelje a lámpát magasabbra. És íme: a fény máris látszott. „Érdekes” jelentette ki Jeran.

És tudjátok, mit mondok? Hogy igen, ez érdekes. Ezt a kísérletet a laposföld-hívők 1836 óta időről időre megismétlik. Samuel Birley Rowbotham végezte el elsőként az Old Bedford folyón. A Föld görbülete mindannyiszor bebizonyosodott, de mégiscsak fontos a klasszikus kísérleteket újra és újra megismételni, mert ismétlés a tudás anyja.

Lássuk a jelenetet!

Forrás: iflscience.com

Magyar
Külföldi
Magyar
Külföldi
Magyar
Külföldi
Magyar
Külföldi
További anyagok