33 °C, Budapest
33 °C
Budapest
Holnap
31°
Holnapután
33°
Csütörtök
33°
2022.07.04. hétfõ, Ulrik
filter.hu filter.hu

Újra kell írni a maják történetét: hatalmas település romjaira bukkantak Guatemalában

Tekintélyes régészek áttörésnek minősítik a LIDAR-ral felfedezett több mint 60,000 maja romépületet.

Egy LIDAR-ral – lézerszkenner technológiával – készített digitális felszínmodell-sorozat révén fedeztek fel Guatemalában, Petén megye északi részén, 2,100 km2-es területen, már korábban feltárt maja városok közelében házakat, palotákat, emelt országutakat és erődítményeket a dzsungel rengetegében. A New Orleans-i Tulane Egyetem régész kutatója, Francisco Estrada-Belli úgy véli, a lakatlan, sűrű, áthatolhatatlan guatemala-i őserdőt digitálisan „lehántó” LIDAR forradalmasítja a régészetet.

Tikal maja városa a roppant méretű metropolisznak csak kis része

A maja civilizáció fejlődése kb. 1500 évvel ezelőtt ért a csúcspontjára. Ekkor kétszer akkora lehetett, mint Anglia a középkorban, lakóinak száma kb. 5 millió volt. Estrada-Belli most már 10-15 millióra teszi a maják lélekszámát: „sokan éltek az alacsonyan fekvő, mocsaras, korábban lakhatatlannak hitt területeken is”.

A most azonosított 60,000 struktúra legtöbbjét maja nádkunyhó kő talapzatának vélik. Rengeteg védőfal, erőd és sáncárok is látható a térképmodelleken.

A helyszínen kutató Thomas Garrison, az USA-beli Ithaca College docense szerint a maják sokkal többet fordítottak a civilizációjuk védelmére, mint ahogy azt eddig gondoltuk. Azonosítottak egy, vegetációval tökéletesen takart hétemeletes piramist is és – meglepő módon - a terület maja városait tökéletesen összekapcsoló gyalogút-hálózatot. A széles, emelt országutakon még az esős évszakban is tudtak árut szállítani.

A legtöbb struktúrát nádkunyhó kő talapzatának vélik

Mindez arra utal, hogy a Közép-Amerikában élt maják civilizációja az ókori Görögország vagy Kína fejlettségéhez mérhető lehet.

Évek óta kutatják a régészek az El Zotz-nak nevezett területet Guatemala északi részén, aprólékos munkával igyekeztek térképet készíteni róla. A LIDAR azonban észlelt pl. olyan több km-es erődített falat, amit a kutatók nem vettek észre. – Végül talán eljutottunk volna a hegytetőre, ahol az erőd van, de 2010-ben 50m-en belül voltam tőle, mégsem láttam semmit – említette Garrison.

A LIDAR képek megdöbbentették a georégészeket

Miközben a LIDAR több év fáradságos terepmunkáját takarítja meg a régészeknek, új problémákat támaszt.

A LIDAR a maja civilizáció 3000 évének egybe tömörített képét tárja elénk – magyarázta Garrison. – Új kihívás ez nekünk – tette hozzá.

Számos területet egészen belepett a dzsungel

A LIDAR képén azonban feltűnt egy eddig ismeretlen hétemeletes piramis

A LIDAR felmérés egy, a guatemalai kulturális örökséget ápolni hivatott szervezet három éves projektjének első része. A projekt célja 14,000 km2 sík terület feltérképezése.

Forrás: bbc.com

Ha szereted az érdekes történelmi cikkeket, kövesd az alább beágyazott témánkat (itt: Érdekes történelem), és naponta számtalan izgalmas eseményről olvashatsz
Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
További anyagok