33 °C, Budapest
33 °C
Budapest
Holnap
26°
Holnapután
29°
Kedd
31°
2022.07.02. szombat, Ottó
filter.hu filter.hu

5 ok, hogy ne osszál meg képeket a gyerekeidről a Facebook-on

Körbe járta a magyar sajtót is a hír, hogy egy fiatal, osztrák lány beperelte a szüleit azért, mert általa kínosnak érzett képeket osztottak meg róla a Facebook-on, a beleegyezése nélkül. Az anyák (és az apák) egy jelentős része valóban tengernyi fotót oszt meg gyerekeiről. Persze a szülőszobában készült naturalista képek és a takarásra minimális mértékben sem törekedő szoptatós fotók extrém eseteknek számítanak, de vajon tényleg üdvözlendő-e, ha Facebook-profilunkon bárki láthatja a gyerekeinket is?

Annak a bizonyos osztrák lánynak tökéletesen igaza volt abban, hogy a képeken ő szerepel és ha számára kellemetlen azoknak a közszemlére tétele, akkor a szüleinek nincs joga ehhez. De ezen felül még öt okot mondunk, hogy miért ne osszál meg képeket a gyerekedről – bármilyen büszke szülő is vagy.

A Facebook-on nincsenek valós érzelmek

Ha feltöltünk egy gyerekfotót, egész biztos, hogy rekordszámú "like-ot" és "Jaj, de édes!"-típusú kommentet gyűjtünk be. De tényleg szükségünk van erre, tényleg ez erősít meg minket abban a tudatban, hogy a környezetünk pozitív érzésekkel van a gyerekünk felé? Természetesen nem, az emberek egy része csak valamiféle rutinból „lájkolja” a babafotókat, vagy esetleg csupán azt szeretné, hogy Te is hasonlóképpen fogadd az ő megosztásait.

Nem alkalmas a nosztalgiára

Felnőnek a gyermekeink és kirepülnek a családi fészekből. Mi pedig időnként levesszük a fotóalbumot a polcról és boldog mosollyal nézegetjük a szülőszobai képet, az első szülinapon készült képet, az óvodai ballagáson készült képeket és az összes többit, szép sorban. Alkalmas a Facebook ilyenfajta nosztalgiázásra? Természetesen nem.

Felnőttként nem lehetünk a képek megosztásának megszállottjai

Azok a fiatalok, akik már tizenévesen (vagy akár korábban) regisztrálnak a Facebook-ra, hajlamosok töménytelen mennyiséget posztolni. Kamaszként ez talán nem is probléma, de felnőttebb korban már nem biztos, hogy jó dolog. A folyamatos megnyilatkozási kényszer az online térben értelmezhető egyfajta függőségként is, amit mindenképpen el kell kerülni.

A versengés óhatatlanul a rendszer része

Természetesen nem állítjuk, hogy bárki tudatosan arra törekedne, hogy összehasonlítson, vagy egymáshoz mérjen gyerek- fotókat (vagy bármit, ami ezzel kapcsolatos) a Facebook-on, de ez is óhatatlanul bele van kódolva a rendszerbe. A „rálicitálás” nem csupán a játszótéren megy, hanem a virtuális világban is. Jobb kimaradni belőle.

Az interneten nincs valóságos biztonság

A Facebook világában léteznek ilyen-olyan biztonsági beállítások. De ezek valóban mindenki elől és minden helyzetben védenek? Valószínűleg nem, ha valaki tényleg hozzá akar jutni a személyes dolgainkhoz a közösségi oldalakon, az meg tudja csinálni. Az internet akárhogy is nézzük, nem privát tér. A gyerekfotók pedig a privát térbe tartoznak.