7 °C, Budapest
7 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
17°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

Filmplakátok a Vasfüggöny mögül a Star Wars filmek számára

Egykori magyar plakátok is szerepelnek a BBC remek összeállításában, melyben a Vasfüggöny mögötti országok Star Wars posztereit mutatják be. Nem csak Star Wars rajongóknak ajánlott!

Remek visszatekintést és emlékek felidézését kínálja sokak számára a BBC Culture összeállítása, melyben számtalan olyan alkotást gyűjtöttek össze, melyet egykor a Vasfüggöny mögött élő művészek készítettek. Több magyar verzió is bekerült a listába, de van lengyel poszter is, és természetesen nem maradhattak ki belőle a szovjet grafikusok munkái sem. Utóbbiak számunkra kissé furcsa megközelítést alkalmaztak olykor, valahogy közelebb állnak hozzánk a magyar és lengyel verziók.

Mit szóltok például ehhez? A szovjeteknél '90-ig tiltólistán volt a film, de persze a feketepiaci videókazettáknak köszönhetően azért már a '80-as években is sokan láthatták. A tiltás megszűnését például egy ilyen plakát készítésével "ünnepelte" Yuri Bokser és Alexander Chantsev. Valójában több minden is keveredik benne, ami hatott rájuk a korábbi években...

De a sort egy magyar alkotással kezdik, mely Helényi Tibor munkája, és tőle több is szerepel a BBC cikkben.

Felvidéki András plakátja

Szintén a fentebb már említett két művész, Yuri Bokser és Alexander Chantsev alkotása

Dart Vader, mint "Macskanő"??? Sajátos látomás...

Azért a lengyeleknél is készült furcsa megoldás, bár minket erősen az egykori Galaktika magazinok stílusára emlékeztet Jakub Erol munkája.

A szintén lengyel Miroslaw Lakomski alkotása

Végül a lengyel megoldások közül nekünk leginkább tetsző verzió Witold Dybowskitól 1984-ből

Ha érdekelnek még további érdekes történelmi témájú cikkek, akkor érdemes a lentebbi témánkat átnézned, van például benne egy új anyag, amiben a Casablanca néhány háttérinfóját foglalják össze...
Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
További anyagok