9 °C, Budapest
9 °C
Budapest
Holnap
15°
Holnapután
15°
Csütörtök
10°
2024.04.22. hétfõ, Csilla
filter.hu filter.hu

Bebizonyosodott: lassabban fejlődik az a gyerek, akit vernek

Az USA-beli Hofstra Egyetem Orvostudományi Karának legújabb kutatása szerint minél gyakrabban verik a gyereket, annál lassabban fejlődik.

A „megkésett fejlődés” azt jelenti, hogy a gyerek nem jár, beszél, ért a korának megfelelően. A kutatás szerint éppen ezeknek a képességeknek a kialakulása szenved késedelmet azoknál a gyerekeknél, akiket vernek.

A kutatást Dominika harmadik legnagyobb városában, La Romana-n végezték 74 gyermekkel és 1-1 gondozójukkal a viszonylag új, speciálisan a fejlődő országbeli gyermek fejlődésének értékelésére kialakított MDAT teszt-sorozat alkalmazásával.

Az 5 éves és fiatalabb gyermekek legalább 2/3-ának fejlődése egy vagy több területen - szociális vagy kognitív képességek, mozgás stb. - megkésettnek bizonyult. 

Kiderült, hogy a gyermekek 44%-át verik, 43,2%-ukat pedig rendszeresen szidják.

A vert vagy szidott gyerekeknél a kutatók jellemzően megkésett beszéd- és szociokognitív fejlődést tapasztaltak. Feltűnő volt a beszéd és a verés közötti kapcsolat: a vert gyerekek között ötször annyi volt a beszédfejlődésükben lemaradók száma, mint azok között, akiket nem vernek.

"A kísérletsorozat további bizonyíték arra, hogy potenciálisan káros a szigorú szülői hozzáállás, elsősorban a verés"

– kommentálta a kutatást a Texasi Egyetem Orvostudományi Karának kutatásvezetője –, miközben tudjuk, hogy veréssel nem is lehet célt érni.

Ez a kutatás valójában csak egy a sok közül. Hasonló eredményre jutott pár éve egy 4 évtizedet átfogó kutatás, 2009-ben pedig egy másik kutatási tanulmány kapcsolatot talált a testi fenyítés és a fiatal felnőttek szürkeállományának csökkenése között.

Forrás: IFL Science

További hasznos cikkeink a gyerekneveléssel kapcsolatosan - csak görgess lejjebb az oldalon!

 

Kerülendő
Ez tetszik!
Kerülendő
Ez tetszik!
Kerülendő
Ez tetszik!
Kerülendő
Ez tetszik!
További anyagok