9 °C, Budapest
9 °C
Budapest
Holnap
15°
Holnapután
15°
Csütörtök
10°
2024.04.22. hétfõ, Csilla
filter.hu filter.hu

Miért vagyunk csiklandósak?

Tudományos háttér és útmutató a leküzdéshez

Ugye van, amikor jólesik, ha csiklandoznak? De általában azért nem annyira, pláne hogy a csiklandozástól még vihognunk is kell, holott nem is akarjuk.

A SciShow YouTube csatorna házigazdája, Hank Green elmagyarázta, miért van ez.

A csiklandozásnak két fő típusa van: a "knismesis" (alig érezhető érintés, mintha egy bogár mászna a bőrön) ami vakarásra vagy dörgölésre késztet; míg a másik típus az úgynevezett "gargalesis" (a test bizonyos területeinek erősebb ingerlése) fészkelődést, vihogást vált ki.

Csiklandós a hónalj, a talp, a törzs oldala, a nyak – ezek a test legsebezhetőbb, legvédtelenebb pontjai. Sok tudós van azon a véleményen, hogy a fészkelődés és a vihogás az önvédelmi reflex kialakulását elősegítő evolúciós mechanizmus. Igyekszünk úgy helyezkedni, hogy az érintett pontok távolabb kerüljenek a csiklandozó kéztől, de közben akaratlanul vihogunk, nevetünk is, ami a törzsfejlődés korábbi szakaszában még - a fogak kimutatása miatt - fenyegető jellegű reakció lehetett.

Csiklandós vagy? Így tudod legyőzni!

És mit lehet tenni, hogy ne legyünk csiklandósak? Vannak, akiknél már a legkisebb érintés is gargalesis-t kelt, az elme erejével azonban le lehet győzni az agyat. Biztos módszer nincs erre, de az segíthet, ha meggyőzzük magunkat, hogy nem is vagyunk csiklandósak.

Elsőre furcsán hangzik?

Próbáltál már mérges embert csiklandozni?
Valószínűleg nem annyira sikerült, mert nem volt hangulatban.

A legközelebbi csiklandozáskor csukd be a szemedet és próbálj valamire összpontosítani, ami eltereli a gondolataidat -  majd többször mondd el magadban, hogy nem vagy csiklandós. Meg leszel lepve, mennyit számít az, amikor kibillented magad a "csikis" agyállapotból!

Természetesen aktívan is tehetsz azért, hogy ne csiklandozzanak - ha úgy érzed, hogy nem esik jól a csiklandozás, akkor csak tedd a kezedet a hozzád közelítő kézre. A csiklandós vendégeket a masszőrök is ilyen óvintézkedések mellett masszírozzák. 

Forrás: https://lifehacker.com/

Olvass tovább!  Érdekességek a testünkről - kicsit lejjebb!
Mozogni kell!
Kellékek, étrend
Mozogni kell!
Kellékek, étrend
Mozogni kell!
Kellékek, étrend
Mozogni kell!
Kellékek, étrend
További anyagok