24 °C, Budapest
24 °C
Budapest
Holnap
25°
Holnapután
22°
Péntek
21°
2023.06.06. kedd, Norbert
filter.hu filter.hu

Hová lettek a szárnyashajók!?

Egykori vizirakéták - a szovjet űrkorszakból

Egy jelenet a legújabb Star Wars filmből?

Nem igazán. 

Ezt a szuper - de elhagyott - szárnyashajót (vagy más néven hordszárnyas hajó-t) a szovjetek építették. Ez a rozsdásodó behemót a szovjet szárnyashajó-flotta egysége volt a hidegháború időszakában, és a 80-as években.

Az orosz vízi utak hőseinek tartott áramvonalas szovjet utasszállító hajók olyan technológiával működtek, amely kiemelte a hajótestet a vízből. Ezáltal csökkent a víz ellenállása, a hajók hihetetlen sebességet, akár 150 km/h-t produkáltak.

„Rakétának” hívták őket, egyes típusokat a repülésből ismerős sugárhajtóművel is ellátták.

Több mint 3000 szárnyashajó járta a szovjet és az ukrán vízi utakat. Ahogy teltek az évek, az újabb és újabb típusok nevét a szovjet űrkutatás inspirálta: Szputnyik, Üstökös, Meteor, sőt Stormbringer (Halálcsapda).

Rosztyiszlav Alekszejev szovjet-orosz feltalálót tartják a modern szárnyashajó „atyjának”

A Szovjetunió összeomlása után nem építettek több szárnyashajót.

A belföldieket kivonták a forgalomból, hajótemetőkbe kerültek, mint amilyen az alábbi képen is látható Perm városa mellett, egy erdőségben.

Külföldön viszont még ma is előfordulnak: Vietnamban naponta közlekedik a 70-es években épített Voszhod szárnyashajó Cat Ba sziget és Haiphong város között. Ahogy Magyarországon is üzemel még pár közülük. A Wikipedia szerint:

"A magyar vonatkozású MAHARTis üzemeltet szovjet gyártású szárnyashajókat. A Metyeor osztályból (342E) kettőt (Sólyom II és Sólyom III), a Voszhod 2 osztályból (352) hármat (Vöcsök II, Vöcsök III, Vöcsök IV) és a Poleszje osztályból négyet (Bíbic I, Bíbic II, Bíbic III, Bíbic IV). Egy magyar fejlesztésű kísérleti szárnyashajó is készült „Fecske” néven, azonban az 1962–1963 közötti tesztelések során felmerült problémák – magas üzemeltetési költség és a szovjet lobbi – miatt a rendszeresítés és sorozatgyártás elmaradt. Ez a magyar hajó Nadap néven, szárnyak nélkül, a Velencei-tavon közlekedik."

Ugyancsak hasítják a vizet a szovjet hajóépítés emlékművei Görögországban, Szerbiában, Hollandiában, Kanadában, Thaiföldön és Törökországban, az alábbi fotón pedig éppen Kínában…

Sok orosz ember szemében a szárnyashajó a szovjet innováció aranykorának nosztalgikus gyerekkori emléke. Egy jómódú orosz egyenesen luxusjachttá alakíttatta át…

Az alábbi képen levő szárnyashajónak kevésbé csillogó sors jutott: büféként született újjá egy ukrajnai lakótelepen.

Zárásként pedig egy idilli fotó...

Forrás: www.messynessychic.com

Olvass tovább - történelmi érdekességekért görgess kicsit lejjebb!
Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
További anyagok