14 °C, Budapest
14 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Vasárnap
10°
2024.02.22. csütörtök, Gerzson
filter.hu filter.hu

Nézd meg, hogy mennyit változott Berlin az évek során!

Körülbelül fél éven át szinte naponta azzal foglalkoztam, hogy a lehető legpontosabban újra fényképezzek régi berlini felvételeket. Ezt azért tettem, hogy jobban megértsem, hogyan folytatódik a mindennapi élet banalitása a történelmileg végzetes időszakok ellenére.

A városi tájkép sok jellegzetessége, mint a régi házak és a fák, segítenek abban, hogy hidat építsenek a régmúlttal és összekapcsolják a valaha ott élt emberekkel. Szenvedélyemmé vált megtalálni a pontos helyet, ahol sok évvel ezelőtt egy másik fotográfus fényképezett. Remélem, mások is annyira fogják élvezni az eredményt, mint én!

Az újrafotózott képek eredetijének többségét két fotós készítette, akik csodálatos munkát végeztek, éveken át megörökítve a várost. Nevük: Chris John Dewitt és Jürgen Henschel.

További információ: ReFilm.io

1. Altes Museum (Régi múzeum) 1936/2019

Az 1936. évi fotó Adolf Hitler május 1-i beszédét örökítette meg. A munka ünnepét a nácik „a német nép nemzeti ünnepének” nevezték át. Bár azóta sok minden megváltozott, a 2019-es fotón az Altes Museum oszlopain ugyanazok a foltok láthatók, amitől olyan érzésem van, mintha az egész nemrég történt volna. Szociológiai perspektívából valószínűleg az 1933. és 1945. közötti időszakot a legnehezebb megragadni, amikor a nácik voltak hatalmon. Az egyéb reflexiókon kívül a leginkább azon tűnődtem el, hogy vajon milyen érzelmei lehettek a fotósnak, amikor ugyanezen a ponton állt.

2. Minden megváltozik, kivéve a Mercedes Benzt (1990/2018)

Olyan szerencsés voltam, hogy egy Mercedest kaptam el Mitte-ben, ugyanazon a ponton, ahol az eredeti fotós.

3. Háborús sérülések a 80-as években: Gendarmenmarkt (1984/2019)

Körülbelül 10 évvel ezelőtt költöztem Berlinbe, és úgy tűnt, hogy a régi épületek, amióta megépítették őket, így néztek ki. A régi fényképek kutatása során jöttem csak rá, hogy Berlin nagy része közel 50 évig maradt a háború utáni állapotában. Ezen a fotón a város egyik leglátogatottabb helye, a Gendarmenmarkt látható. Berlinnek ez a gyönyörű tere erősen megsérült a második világháborúban. A berlini szovjet szektor részeként csak 1976. és 1993. között került rekonstrukcióra.

4. Kerékpárút Kreuzbergban, Berlin Ii (1986/2018)

Ez a hely az U-Bahn-nak a Moritzplatz nevű állomása északkeleti kijáratánál található. A régi fotó a Prinzenstraße-nál lévő határellenőrző pontot mutatja a Berlini fal nyugati oldaláról nézve.

5. Újraegyesítés (1979/2018)

A 2018-as fotón a daru, a kerítések és a hordozható WC az október 3-i, Német egység napja ünnepségekről maradt ott. Az 1979-es fotó tíz évvel azelőtt készült, hogy az újraegyesítés megkezdődött.

6. A Fal egy régi arculata (1976-2018)

Eredetileg a Berlini fal nem úgy nézett ki, ahogyan idővel mindannyiunkban kialakult a képe, mivel azt újra és újra megerősítették. A fotó a fal egy régebbi verzióját mutatja a Sebastianstraß-én, Kreuzbergben.

7. Kerékpárút Kreuzbergben, Brelinben (~ 1985/2018)

Ahogy sok régi fényképen is látható, a folyosót, amelyet a várost átszelő fal létrehozott, "természetes" kerékpárútként használták Nyugat-Berlinben. Ezen a helyen a rázós macskaköves út a versenykerékpárosokat szabálytalanul visszakényszeríti a járdára. Állítólag a fekete foltok a macskaköves úton az egykori fal (egy korábbi verziója) támasztó szerkezetének maradványai.

8. Walter-Rindfleisch-Gedächtnisrennen (1976/2018)

Heimstraße, Berlin Kreuzberg.

9. Bizonyos helyek Berlinben sem változnak (1986/2018)

Berlin Gleisdreieck-ben úgy tűnik, hogy csak az autók és a hirdetések változtak. Ez a hely népszerű filmek forgatási helyszíne is volt. Többek között itt forgatták a "Just a Gigolo" című film jeleneteit David Bowie főszereplésével, és Wim Wender "Berlin felett az ég" című filmjének részleteit.

10. Háborús károk a 40-es években: Hermannplatz (1945/2018)

A Karstadt áruház a "Berlini csatában" pusztult el, majd később újjáépítették sokkal igénytelenebb módon. Az előtérben lévő ház, mely egykor Gründerzeit stílusban épült, a mai napig nem sokat változott. Valamikor azonban az „Entstuckung” nevű stílusváltás áldozatává vált, amely 1920 és 1975 között igen népszerű volt Németországban. Abban az időben a gyönyörű homlokzatokat túl mesterkéltnek tartották, és bevakolták. A régi fotón számomra az a legmegdöbbentőbb, hogy az emberek az utcán milyen nyugodtnak tűnnek. Városuk pusztulása után is élik a mindennapi életüket. Sokkal fesztelenebbnek tűnnek, mint azok, akikkel találkoztam aznap, amikor a fotót készítettem.

11. Berlin felett az ég: Bruno Ganz és Otto Sander (1987/2017)

Bruno Ganz és Otto Sander a berlini Lohmühlenbrücke híd mellett állnak, Neuköllnben. Ez minden idők egyik legszebb filmjelenete Wim Wenders "Berlin felett az ég” című filmjéből. Ezen a helyen a fal keresztül haladt az úton, amely így ironikusan kettévágta a Neukölln és Treptow összekapcsolására épített hidat.

12. Az U-Banh C vonala (1923/2019)

Ezen a nagyszerű fotón az U-Banh "C" vonalának építése látható a Gneisenaustraß úton, Kreuzbergben, a Zossener Straße és a Solmsstraße utcák között. Ma ezt az "U-Bahn" vonalat "U7"-nek hívják, és csak néhány méterre van az "U Gneisenaustraße" állomástól. Úgy látszik, hogy a fotó közepén lévő két épület nem sokat változott, és a Pfarrei St. Bonifatius templom is még látható a fákon túl.

13. Ellopott szobor részek (1991/2018)

Az 1989-es év szilveszterének éjszakáján az emberek felmásztak a Brandenburgi kapura és ellopták a Quadriga szoborcsoport egyes részeit. Az okozott kár és a körülmény, hogy a fal állapotát építése óta elhanyagolták, szükségessé tette, hogy a Quadriga-t azután restaurálás céljából levegyék. A helyreállítási munkálatok során a szobor-együttesnek olyan részeit is visszahelyezték, amelyeket 1958-ban az NDK kormány eltávolított (a vaskeresztet és a porosz sast).

14. Marheineke Markthalle Ii (1979/2019)

Ennek a gyönyörű zárt piacnak a homlokzatát történelmi hűséggel állították helyre.

15. Kaufhaus Kato (1979/2019)

Schlesisches Tor Berlinben, Kreuzbergben. A "Kaufhaus" kifejezés egy nagy bevásárlóközpontra utal, pedig nem volt az. Ma az "U-Bahn" állomás alatt helyezkedik el a Bi Nuu klub és koncerthelyszín. Érdekes megfigyelni a finom változásokat, amelyeken a fák keresztülmentek az elmúlt 40 évben.

Forrás: Bored Panda

Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
További anyagok