8 °C, Budapest
8 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Csütörtök
2023.12.04. hétfõ, Barbara, Borbála
filter.hu filter.hu

Ígéretes mogyoró-allergia elleni gyógyszer

Képzeljük el, hogy állandóan aggódnunk kell, nehogy olyasmit nyeljünk le az étellel, amitől a torkunk úgy bedagad, hogy nem kapunk levegőt – sőt akár a szívverésünk is megállhat tőle. Pontosan így élnek a súlyos mogyoró-allergiásak...

Képzeljük el, hogy állandóan aggódnunk kell, nehogy olyasmit nyeljünk le az étellel, amitől a torkunk úgy bedagad, hogy nem kapunk levegőt – sőt akár a szívverésünk is megállhat tőle. Pontosan így élnek a súlyos mogyoró-allergiásak, mert a szervezetük irányíthatatlan immunválaszokat ad a mogyoróban levő fehérjére, annak esetleg még a legcsekélyebb adagjára is. Az amerikai Aimmune Therapeutics új gyógyszere végre segíthet ezen.

A vállalat ez év februárjában közölte, hogy az egyelőre AR101-nek nevezett kapszulájuk túljutott a klinikai kísérletek 3. fázisán. Meggyőződtek arról, hogy tisztított mogyoró-fehérje fokozatos és módszeres adagolása képes „megtanítani” a szervezetet a veszélyes immunválaszok drasztikus mérséklésére. Az egy évig tartó kísérletsorozat után az AR101-gyel kezeltek 30-szor annyi allergént tudtak biztonságosan tolerálni, mint korábban.

A kísérletekben 496-an vettek részt, 4-17 évesek, akik korábban mindössze 30mg mogyoró-fehérjét tudtak magukhoz venni közepes vagy súlyos immunválasz nélkül. Érdemes tudni, hogy egy mogyoró 250-350mg mogyoró-fehérjét tartalmaz.

A gyerekek egyik fele naponta kapott AR101 mogyoró-fehérje tartalmú kapszulát. Az adagolást a 300mg eléréséig, a 22. hétig növelték. 6 hónapig adtak napi 300mg AR101-et. A csoport másik fele placebot kapott úgy, hogy a kísérletsorozat végéig sem a gyerekek, sem az orvosok nem tudták, ki mit kap.

A mogyoró-allergia toleranciát kb. 48 hét után tesztelték: a gyerekeknek 20-30 percenként egyre több mogyoró-fehérjét adtak, folyamatos megfigyelés mellett. Biztonsági határnak azt az értéket tekintették, amelyen az immunválasz már nem 0 vagy enyhe volt, hanem közepes. Az AR101-et kapottak 50,3%-a tolerálta a maximális teszt-mennyiséget, 1000mg (3 óra alatt 2,043mg) mogyoró-fehérjét, éles ellentétben a placebot kapottak 2,4%-ával.

Ha a követéses és a jövőbeli kutatások sikeresek lesznek (felnőtteken is), akkor hamarosan az AR101 lehet az első törzskönyvezett élelmiszerallergia-ellenes szer.

Forrás: http://www.iflscience.com/, https://www.businesswire.com/