8 °C, Budapest
8 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
17°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

Elpusztult a legritkább fajta óriás teknős utolsó nősténye

A világ legritkább fajta óriás teknősének ismert legutolsó nőstény példánya elpusztult.

A nőstény jangcei lágyhéjú óriásteknős  2008 óta élt Szucsou város Sangfangsan erdei állatkertjében, Kínában. A teknősön ötödször végzetek megtermékenyítési kísérletet, hogy ezzel megmentsék a fajt a kihalástól. Ezúttal azonban a teknős nem ébredt fel az altatásból. 

Mindössze három hím jangcei lágyhéjú óriásteknős  maradt, és az utolsó nőstény példány elpusztulásával a faj gyakorlatilag kipusztultnak tekinthető.

"Tragikus dolog, hogy ennek a fajnak az egyetlen ismert nőstény példánya elpusztult," írta közleményében a Wildlife Conservation Society (a vadvilág védelmének társasága), "de az igazi tragédia az, hogy a faj majdnem teljes kihalását a vadászat és az élőhely elpusztítása okozta." 

A nőstény teknőst annak reményében szállították az állatkertbe, hogy sikeresen párosul az ottani 100 éves, hím jangcei lágyhéjú óriásteknőssel. A pár természetes utódnemzése azonban nem járt eredménnyel.  Ekkor a természetvédők úgy döntöttek, hogy megpróbálkoznak a mesterséges megtermékenyítéssel. A nőstény több megtermékenyítési kísérleten esett át, amelyek azonban nem eredményeztek életképes tojásokat és az ötödik kísérlet során az állat elpusztult. 

- Sajnos, ezúttal anőstény teknős állapota nem normalizálódott, ahogyan a korábbi beavatkozásokat követően, és a 24 órás nonstop intenzív ellátás ellenére elpusztult – írta a WCS természetvédő társaság.

De van egy halvány reménysugár: a faj vadon élő egyedei igen rejtőzködő életmódot folytatnak, így lehetséges, hogy mégis rejtőzködik valahol egy nőstény a kínai vagy a vietnámi erdőkben, és ha sikerül biztonságosan megőrizni az életterét, akkor meg lehet majd találni.

"A tudósok remélik, hogy a faj még megmenthető, a kínai partnerekkel és a vietnami kormánnyal együttműködve. Vietnámban ugyanis az óriásteknősnek két példánya még él a vadonban, de a nemük nincs beazonosítva", írta WCS. 

Forrás: the dodo

Állatok
Növények
Állatok
Növények
Állatok
Növények
Állatok
Növények
További anyagok