28 °C, Budapest
28 °C
Budapest
Holnap
26°
Holnapután
29°
Kedd
31°
2022.07.02. szombat, Ottó
filter.hu filter.hu

Kérjük, NE EGYE MEG a mosógélkapszulát!

Sok idióta kihívás terjedt már eddig, és úgy tűnik, egyelőre nem is lesz vége. Elképesztő népszerűségre tesz szert az őrült Tide mozgalom, a cikk végén filmválogatást is találhatsz róla.

2019-et írunk. Az emberi faj sokkal fejlettebb, mint valaha. Robottengeralattjáróink segítségével kolosszális vulkánok maradványait tárjuk fel az óceán fenekén. Más világok felszínén járunk, a súlyos járványokat eltüntetjük saját bolygónkról - mégis, vannak akik úgy gondolják, hogy a Föld lapos, vagy hogy mosószer-gélkapszulákat enni végülis jó ötlet.

ITT álljunk meg Egy pillanatra

Még 2018. január 12-én pénteken, az Amerikai Fogyasztóbiztonsági Tanács (USCPSC) nyilvános felhívást intézett az amerikai állampolgárokhoz, aminek a lényege a következőben összefoglalható: kérjük, hogy senki se egye meg az otthon található mosószer-gélkapszulákat.

Rögtön mutatunk is egy képet, hogy egyértelmű legyen, miről beszélünk:

Étvágygerjesztőnek tűnik? Nem kifejezetten ... és azt gondolnánk, hogy minden épkézláb felnőtt tisztában van azzal, hogy az ilyen vegyi anyagok elfogyasztása akár halálos is lehet.

De akkor mégis mennyire lehet kiterjedt azoknak a köre, akik konkrétan megpróbálnak megenni egy ilyen gélkapszulát?

Nos, jól gondoljátok, sokan vannak ilyen - nincs rá jobb szó - hülyék. Az eredetileg "Tide Pod Challenge" névre keresztelt közösségi mozgalomban résztvevők közül az USA-ban a 2017-es év során összesen 53 olyan (főleg tinédzser) pácienst regisztráltak, akik azért kerültek kórházba, mert saját akaratukból elfogyasztottak egy mosószer-gélkapszulát. Ez a szám 2018-ban az első 15 nap alatt már harminckilencre (!) nőtt ... 2018 végére már több mint 700 eset volt, ami közel tizenháromszoros emelkedést jelent a 2017-es esetszámhoz képest.

Felmerül persze a kérdés, hogy vajon mi történik azokkal, akik lenyelnek egy ilyen vegyi csomagot.

A fő veszélyforrás, hogy ezek a mosószerek gyakran tartalmaznak etanolt, hidrogén-peroxidot és hosszúláncú polimereket, amik égési sérüléseket okozhatnak a szájban, a gyomorban és az emésztőrendszer más szakaszaiban. A csomagot körbeölelő vékony membrán, amely a mosógépben felolvadva kiengedi a hatóanyagokat, a nyál hatására is feloldódik, így a mérgező szerek akár másodpercek alatt a szervezetbe juthatnak.

Szakvélemények szerint:

"Akár egy gélkapszula megemésztése is súlyos emésztési problémákat okozhat, akadályozhatja a légzést - és ha a véráramba jutva létfontosságú szerveket is elér, a hatás halálosnak is bizonyulhat." 

Mivel a XXI. századot írjuk, az effajta kihívásoknak nyilván szerves része, hogy a résztvevők videóra vegyék próbálkozásukat. A következő tudósításban jópár ilyen látható összegyűjtve, így azonnal átfogó képet alkothatunk arról, konkrétan milyen érzés lehet mosógélkapszulát enni. 

Ez fáj
Nevessünk
Ez fáj
Nevessünk
Ez fáj
Nevessünk
Ez fáj
Nevessünk
További anyagok