33 °C, Budapest
33 °C
Budapest
Holnap
26°
Holnapután
29°
Kedd
31°
2022.07.02. szombat, Ottó
filter.hu filter.hu

Az igazi fogvitamin: mert van ilyen!

Amikor a fogak egészségéről esik szó, elsősorban a kalciumbevitel szükségességét szokták hangsúlyozni. Ám nem sok szó esik a K2-vitaminról! Pedig ez a vitamin nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a kalcium oda épüljön be, ahova szeretnénk, vagyis a csontjainkba és fogainkba, ne pedig oda, ahol kifejezetten ártó hatású tud lenni, például az erek falaiba.

A K2 lenne hát az igazi fogvitamin?

Ezt még korai lenne kijelenteni, de sok jel mutat erre. Az biztos, hogy ma már jóval árnyaltabb a kép annál, hogy „szedjünk kalciumot, mert attól lesznek erősebbek a csontjaink (és a fogaink)”. A kutatások szerint a kalcium megfelelő hasznosulásához D3- és A-vitaminra is szüksége van a szervezetnek, ám nem utolsósorban K2-vitaminra is! Arra is rájöttek, hogy a kalcium megfelelő beépülését elősegítő K2-vitamin egy sor komoly betegség megelőzésében is szerepet játszik: ilyen a csontritkulás, az erek elmeszesedése és az Alzheimer-kór. A K2 hallatán tehát nemcsak a hegymászóknak kell izgalomba jönniük, hanem mindenkinek, aki szép és erős fogakat szeretne.

Egy lenyűgöző felfedezés története

Dr. Weston Price, az Amerikai Fogorvosok Szövetségének kutatási osztályát is vezette egykoron. Ő figyelt fel arra még a múlt század elején, hogy vannak népek, amelyeknél a fogszuvasodás gyakorlatilag nem fordul elő, holott a fogmosást hírből sem ismerik. Gondosan tanulmányozta ezeknek az embereknek az étrendjét, és rájött, hogy a legeltetett állatok tejéből készült vaj lehet a titok nyitja. Úgy gondolta, ebben van egy titokzatos anyag, amely olyan jó hatással van a fogakra, hogy az emberek késő öregkorukig is ép fogazattal büszkélkednek. El is készített egy vajkivonatot, és elkezdett vele kísérletezni. Például ikerpárok egyik felének születésétől kezdve rendszeresen adott a vajból, a másik gyereknek pedig nem. Megdöbbentő eredmények születtek.

Kerekebb arc, rendezett fogak, hibátlan mosoly

Az eleinte Aktivátor X-nek elnevezett anyag – amelyről mára kiderült, hogy nem más, mint a K2-vitamin + D3-vitamin együttese – fogyasztásától a gyerekek kerekebb arcúak, egészséges fogazatúak lettek. Testvérük arca jóval keskenyebb volt, az ő orruk sokszor besüppedt, „piszénpisze” lett, gyakrabban volt szükségük fogszabályozásra. Ők nem kaptak a csodavajból. Így került a K2-vitamin az érdeklődés homlokterébe. Jobban mondva csont- és fogterébe…

Dr. Weston Price eredményei számos új kutatási irányt jelöltek ki, és megteremtették a holisztikus fogászat alapjait, amelynek lényege, hogy a fogászati ellátáson túl táplálkozási és életmódbeli tanácsokkal is segítik a fogászati problémák megelőzését, illetve gyógyítását.

Mit együnk, hogy gondoskodjunk szervezetünk K2-utánpótlásáról?

Mivel nálunk szinte mindenki K-vitamin-hiányban szenved, érdemes odafigyelnünk arra, hogy pótoljuk ezt a hiányt, és támogassuk fogaink egészségét. De mit együnk? A K2-vitamin-kutatásnak többek között az adott lendületet, hogy kiderült: a japánok pompás és az európaiakénál sokkal kevésbé törékeny csontszerkezetének titka a natto. Ez a nemzeti ételkülönlegesség valójában fermentált szójabab, amelynek kiemelkedően magas a K2-vitamin-tartalma. Ha nem jutunk hozzá (márpedig hazai viszonyok között ez nem igazán egyszerű), vagy az európai ízlés számára túl bizarrnak találjuk, akkor törekedjünk arra, hogy rendszeresen fogyasszunk legeltetett állatok tejéből készült vajat, túrót vagy sajtot. K2-vitamin kis mennyiségben a húsokban és a tojásban is megtalálható, illetve az olyan erjesztett élelmiszerekben, mint például a savanyú káposzta. Ám azt is megtehetjük, hogy vitaminkészítmény formájában szedjük – ám előtte kérjük ki orvosunk vagy fogorvosunk véleményét is, javasolja a budapesti fogászat vezetője.

Forrás:

vitaminvilag.hu

ancient-traditions.com

wikipedia.org

Test, lélek
Smink, haj, köröm
Test, lélek
Smink, haj, köröm
Test, lélek
Smink, haj, köröm
Test, lélek
Smink, haj, köröm
További anyagok