6 °C, Budapest
6 °C
Budapest
Holnap
15°
Holnapután
15°
Csütörtök
10°
2024.04.22. hétfõ, Csilla
filter.hu filter.hu

Hátfájás, ízületi fájdalom, derékfájás. Tapasz vagy krém a tuti megoldás?

A fájdalom helye jelentősen meghatározza, hogy tapaszt vagy krémet érdemes-e használni az izom- vagy ízületi fájdalmak ellen. Azokon a testrészeken, ahol a tapasz jól megtapad, kényelmes és egyszerű megoldás lehet. A sokat mozgó ízületeken, kis felületeken a krém alkalmazása lehet egyszerűbb. A fájdalom erősségétől és a bőr egyéni érzékenységétől is függ, hogy a tapasz vagy a krém válik-e be jobban. * Támogatott tartalom *

 • A fájdalomcsillapító tapasz derékfájásra, hátfájásra, fájdalmas izomfeszülésre elsősorban azokon a testrészeken alkalmazható, amelyeken jól megtapad.
 • A derékfájásra tapasz használata praktikusabb lehet, mint a kenegetés, a végtagfájdalmak enyhítésére azonban inkább a krémek válhatnak be jobban. A hajlító mozdulatok miatt a térd, a könyök, a boka vagy a csukló területén a tapaszok könnyen elmozdulhatnak a helyükről.
 • A nagyon szőrös testrészeken is gyengébb lehet a tapadásuk, ezeken a helyeken ugyanakkor a krémek használata is sokkal nehézkesebb.
 • A tapaszok előnye a krémekkel szemben a fokozatosan, a viselési időtől függően 12-24 keresztül adagolt felszívódás. A krém egy része sokszor letörlődik, míg a tapasz összetevői folyamatosan jutnak be a véráramba a bőrön keresztül.
 • Az erősebb fájdalmak csillapításában a tapaszból egyenletesen és folyamatosan felszabaduló hatóanyagok jobban beválhatnak.
 • A tapaszok alkalmazása leginkább az érzékeny, ekcémára hajlamos betegeknél okozhat problémákat. Egyes összetevőik bőrirritációt, kipirosodást, esetleg allergiás reakciókat okozhatnak.
 • A népbetegségnek számító derékfájás gyógyszeres kezelése helyett vagy mellett is érdemes kipróbálni a gyomrot kímélő fájdalomcsillapító krémeket és tapaszokat.

Az ízületi gyulladás kezelése tapasszal

A reumára, ízületi fájdalomra gyógyszer helyett vagy annak kiegészítéseként szintén beválhat a fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő tapasz, gyógyszeres tapasz.

Az ízületi fájdalom ellen szájon át szedett nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek gyakran okoznak emésztőrendszeri mellékhatásokat. Ezek kockázata a tapaszok használatával csökkenthető, mivel hatóanyaguk nem a gyomorból szívódik fel, hanem közvetlenül a fájdalom helyén fejti ki hatását.

Izommerevség, izomfájdalom, izomhúzódás elleni krém és tapasz

Izomhúzódáskor az izom összehúzódik, megmerevedik, tapintása, mozgatása fájdalmassá válik. Izomhúzódást kisebb sportsérülések, rossz mozdulatok okozhatnak. A fájdalmas izommerevség ugyanakkor kialakulhat a krónikus stressz vagy a helytelen testtartás következtében is. Ilyenkor megoldást jelenthet a növényi kivonatokat tartalmazó izomlazító hatású tapasz vagy krém alkalmazása.

 • A metil-szalicilát tapasz és krém formájában is ajánlott az izomláz vagy izomhúzódás okozta fájdalom enyhítésére. A metil-szalicilát természetes formában található meg a gaultheriának is nevezett kúszó fajdbogyó olajban. A gaultheria tartalmú krémek az ízületi- és az izomfájdalmak ellen is hatékonyan bevethetők.
 • A helyi keringést élénkítő növényi kivonatokat tartalmazó krémek izommerevség ellen jól használhatók, mivel melegítő hatásuk el is lazítja az érintett izmokat. A keringést serkentő gyógynövények közül a rozmaring kivonat a legismertebb.
 • Az izommerevség okozta fájdalomra a mentolt vagy kámfort tartalmazó készítmények gyors enyhülést hozhatnak.
 • Az izomlazító gyógyszerek komoly mellékhatásokat is okozhatnak, ezért ezeket csak a kezelőorvos írhatja fel. Az izomhúzódás kezelésére a jóval enyhébb hatású, helyileg alkalmazható készítmények is alkalmasak.

A mozgásszervi panaszok enyhítésére szolgáló fájdalomcsillapító tapasz vény nélkül is kapható. A daganatos megbetegedésekkel járó erős fájdalmak csökkentésére szolgáló tapaszok vénykötelesek. A különböző izom- és ízületi fájdalmak ellen nem-szteroid fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő krémek és gyógynövénykrémek egyaránt nagy választékban érhetők el recept nélkül is.

Mozogni kell!
Kellékek, étrend
Mozogni kell!
Kellékek, étrend
Mozogni kell!
Kellékek, étrend
Mozogni kell!
Kellékek, étrend
További anyagok