8 °C, Budapest
8 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
17°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

Miért kicsi az ókori görög szobrok pénisze?

Mai szemmel nézve a szobrok teste tökéletes, egyetlen "aprócska" részletet kivéve.

Az ókori görögök híresek voltak arról, hogy szobraikon fetisizálták a férfitestet. Ezek a szobrok tekintélyes, erős testalkatú férfiakat ábrázoltak, feszes izmokkal. Néha ezek az alakok hiányos öltözetben vannak, de gyakran anyaszült meztelenek.

"Az emberiség átlagához viszonyítva a péniszük a kicsitől a nagyon piciig terjed -  mondja Andrew Lear, az ókori görög művészet és szexualitás specialistája. – És általában petyhüdt."

A kortárs művészet szerelmeseit és a művészettörténészeket is meglepi, hogy az istenek, császárok és más előkelő férfiak klasszikus szobrai - Zeusztól az ünnepelt sportolókig – milyen szerény fallosszal rendelkeznek. A kis hímtagok ellentétben állnak a masszív testekkel és a mitikusan komoly személyiséggel.

JÓ oka VOLT az ókori görögök esztétikai választásának?

Ha visszatekintünk az ókori görög világra az időszámításunk előtti 400-as évek körül, azt látjuk, hogy a nagy, felálló péniszeket nem tartották kívánatosnak, és nem is voltak a hatalom és az erő szimbólumai. A Felhők című színdarabjában az ókori görög drámaíró, Arisztophanész, összegezte a férfi szereplők ideális vonásait: "domború mellkas, fényes bőr, széles vállak, kis nyelv, erős fenék és kis hímvessző. ”

A kérdésre a magyarázatot részben az adja meg, hogy hogyan ábrázolták a kevésbé kiváló férfiak falloszát.

A kísérteties, romlott erkölcsű szatírokat hatalmas, felálló nemi szervekkel ábrázolták, melynek nagysága elérhette a törzsük méretét is. A mitológia szerint ezek a lények részben emberek, részben állatok voltak, és teljes mértékben hiányzott belőlük az önuralom, és ezt  a görög felsőbb körök megvetették.  - A nagy péniszek, melyekkel a civilizált normákon kívüli világ barbárjai rendelkeztek, vulgárisak voltak - írja Paul Chrystal történész.

A görög komédiákban a bolondok is  nagy nemi szervvel rendelkeztek. - Ez inkább a hülyeség jele, inkább állati, mint emberi tulajdonság - Chrystal szerint. Ilyen volt az egyiptomiak művészi ábrázolása is, akik hosszú időn át a görögök ellenségei voltak, - magyarázta Lear.

Míg manapság a tekintélyes nemi szerv gyakran azonosítható az erővel, sőt még a jó vezetői képességekkel is, a pénisz soha nem volt a férfiasság jelképe az ókori Görögországban, mint ahogy az volt más kultúrákban.

"A potencia az intellektusból származott, a férfiúi  felelősségvállalásból, hogy gyermeket nemzzen, meghosszabbítsa a családi vonalat és fenntartsa a városállamot." - írja Chrystal.

Nem kétséges, hogy a görögöknél a fallosz ábrázolása és különböző mérete szimbolikus jelentéssel bírt. A péniszt valamilyen emberi tulajdonság kifejezésére  használták. Azt jelezte, hogy egy férfi tiszteletre méltó ember-e, vagy sem. Azaz jelentése volt - mondta Lear.

Forrás: www.artsy.net

További érdekes történelmi tények ugyanezen az oldalon, csak görgess kicsit lejjebb!
Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
További anyagok