8 °C, Budapest
8 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Csütörtök
2023.12.04. hétfõ, Barbara, Borbála
filter.hu filter.hu

A DNS alapján a korai britonok sötétbőrűek voltak és szoros kapcsolatban álltak az egykor hazánkban élő emberekkel is!

A legkorszerűbb tudományos elemzés azt mutatja, hogy a 10 000 évvel ezelőtti britek sötét barna bőrűek és kék szeműek voltak. Sőt, úgy tűnik, szoros a kapcsolat magyarországi maradványokon végzett elemzésekkel is!

A londoni Természettudományi Múzeum kutatói izgalmas eredményre jutottak - kivonták a DNS-t a Cheddar Ember-re keresztelt (Cheddar Man), a brit legrégebbi brit teljes vázából, amelyet 1903-ban fedeztek fel.

A vizsgálat eredményeként arra jutottak, hogy ezek az ősemberek sötétbőrűek és kék szeműek voltak!

A University of London kutatói később genomelemzést használták az arc rekonstrukciójához.

Az elemzés értékes új betekintést nyújt az első emberekkel kapcsolatban, akik Nagy-Britanniában az utolsó jégkorszak után telepedtek le.

A Cheddar Man maradványait 115 évvel ezelőtt fedezték fel a Somerseti Cheddar-szurdoknál lévő Gough barlangban. A későbbi vizsgálatok azt mutatták, hogy az ember a mai szabványok szerint alacsony volt - kb. 5 láb és 5 hüvelyk, ami nagyjából 165 centiméternek felel meg - és valószínűleg fiatalon meghalt, a 20-as éveinek elején. A koponyán lévő sérülései erőszakos halálra utalnak.

Chris Stringer professzor, a múzeum kutatási vezetője elmondta:

"A Cheddar Man vázát körülbelül 40 éve tanulmányozom. Szemtől-szemben láthatjuk a haj, az arc, szemszín és sötét bőr feltűnő kombinációját, amit néhány évvel ezelőtt nem tudtunk volna elképzelni, és mégis ez az, amit a tudományos adatok most számunkra megmutatnak. "

A Cheddar Man genomjából kiderül, hogy szoros kapcsolatban áll más mezolitikus egyénekkel - az úgynevezett nyugati vadászó-gyüjtögetőkkel - akiket Spanyolországból, Luxemburgból és Magyarországból elemeztek.

Forrás: BBC

További érdekes történelmi cikkeket az alábbi témánkban bőséggel találsz. A csúszkát használva azt is megnézheted, mit olvastak mások!
Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
További anyagok