6 °C, Budapest
6 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Kedd
2023.12.02. szombat, Melinda
filter.hu filter.hu

Az első gyarmatosítók partraszállása Ausztráliában

Az ausztrál kontinenst a britek előszőr New South Wales-nek, azaz Új-Dél-Wales-nek nevezték el, ahol 1788 január 26-án Arthur Phillip kapitány a brit flotta 11 hajójával szállt partra.

1788 január 26-án Arthur Phillip kapitány a brit flotta 11 hajójával partra szállt  Új-Dél-Wales partjainál. Ez volt a brit gyarmatosítók első partraszállása Ausztráliában. Ezt a napot még mindig Ausztrália-napként ünneplik Ausztráliában.

Az ausztrál kontinenst a britek előszőr New South Wales-nek, azaz Új-Dél-Wales-nek nevezték el, és mint közismert, az volt az eredeti terv, hogy büntetőtelep lesz. Phillip kapitányt azzal bízták meg, hogy hozzon létre egy ausztrál munkatábort, amit brit fegyencekkel fognak betelepíteni.

Akkor még nagyon keveset lehetett tudni arról, hogy milyen is voltaképpen Ausztrália. Nehéz volt farmereket toborozni azzal a céllal, hogy a világ végére elutazzanak és előre nem látható körülmények között ott majd földet műveljenek.

Phillip kapitány az első útján mintegy ezer embert vitt magával Ausztráliába. Ebből, mintegy hétszázan voltak elítéltek, és egy tengerész osztag feladata volt a fegyencek féken tartása. Az utazás brutális volt. A nyolc hónap alatt, amíg elértek Új-Dél-Wales keleti partjáig, harminc ember halt meg.

Ausztrália nem egy termékeny oázis volt, ahogy sokan remélték. A száraz éghajlat, a rossz talaj és a képzetlen munkaerő válságos körülményeket teremtettek. Az első években a tömeges éhenhalás réme kísértett.

"Az új országban nem lesz rabszolgaság, azaz nem lesznek rabszolgák" - jelentette ki a kapitány, a hajóraszállás előtt. A rabszolgaságot Phillip kapitány rutinszerű korbácsolással és az elítéltek kivégzésével helyettesítette. Néhány fegyencet azért befolyásos posztokra is kinevezett.

Phillip 1792-ben tért vissza az anyaországba, Angliába. A gyarmat csak a 19. század elején kezdett el virágzásnak indulni. A megszülető patriotizmustól áthatott a gyarmatosítók január 26-t ivással és tivornyázással ünnepelték.

1818-ban, a gyarmat megalapításának 30. évfordulóján, január 26-t hivatalos ünnepnappá nyilvánították. Az ünnep kevésbé örömteli a bennszülötteknek, akiknek az európai gyarmatosítók érkezése kifosztást és a halált jelentett.

Az Ausztrália Nap politikailag ellentmondásos ünnep. Sokan elkezdték Inváziós Nap-nak nevezni, és az a törekvésük, hogy a nemzeti ünnepet egy másik időpontra tegyék át.

Forrás: http://www.historyinorbit.com

Kövesd az Érdekes történelem témánkat, de itt alább is válogathatsz a benne szereplő cikkek közül!
Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
További anyagok