8 °C, Budapest
8 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Csütörtök
2023.12.04. hétfõ, Barbara, Borbála
filter.hu filter.hu

Ha borzongsz egy daltól, akkor valószínűleg kivételes agyad van

Előfordul veled, hogy libabőrös leszel, ha olyan dalt hallasz, ami igazán megérint?

Van, aki például máig emlékszik arra, hogyan borzongott 16 éves korában a Led Zeppelin „Whole Lotta Love” dalának hallatára a 9-es buszon.

Matthew Sachs, a Harvard Egyetem volt hallgatója vizsgálta ezt a jelenséget. A kísérletben 20-an vettek részt, közülük 10-en tapasztalták már ezt, 10-en nem. Mindannyian alávetették magukat koponya CT-nek. A felvételeken mások voltak az agyi struktúrái azoknak, akik mutattak a zenére érzelmi és fizikai reakciót, mint akik nem. Az agyukban a hallókéreg és az érzelmi információkat feldolgozó területek között sűrűbb a rostrendszer, ami jobb kommunikációra utal.

Sachs ezt mondta a http://neurosciencenews.com-nak:

„Két agyterület között a több rost nagyobb hatékonyságot, jobb információ-feldolgozást biztosít.”

Vagyis ha beleborzongsz egy dalba, akkor valószínűleg erősebben és intenzívebben éled át az érzelmeket.

Ráadásul egy bizonyos dalra gondolva, emlékezve is lehetsz libabőrös – amit laboratóriumi körülmények között nem lehet vizsgálni.   

Sachs a fenti kísérletbe nagyon csekély számú résztvevőt vont be, de tervezi a dal hallgatására kialakuló agytevékenység további kutatását bizonyos reakciók regisztrálásával. Azt reméli: sikerül rájönni a reakciók neurológiai okaira, ami segíthetné a pszichológiai rendellenességek kezelését. – A depressziós beteg nem tud örömet találni örömet hétköznapi dolgokban. A terapeutának zene is állna a rendelkezésére, hogy mélyebben megismerje a beteg érzelmeit – mondta.

Forrás: https:// www.indy100.com/

Ha szereted a meghökkentő híreket, akkor a lenti témában sok ilyet olvashatsz. Sőt, a csúszka segítségével azt is megnézheted, mit olvastak el mások!
Itthon
Külföldön
Itthon
Külföldön
Itthon
Külföldön
Itthon
Külföldön
További anyagok