7 °C, Budapest
7 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Csütörtök
2023.12.04. hétfõ, Barbara, Borbála
filter.hu filter.hu

A mellrák túlélői magasra emelik a piros zászlót, amit jó lett volna hamarabb észrevenni

Két anya, akiknél mellrákot diagnosztizálták, arról beszélnek, hogy mit lett volna jó észrevenni. Nem csak csomók lehetnek a jelek, hanem más dolgokra is oda kell figyelni.

A mellrák olyan betegség, amely sok embert érint. Akár úgy, hogy valaki a szenvedő alanya, akár úgy, hogy családtagjaik kezelésen mennek át, a népesség nagy részét érinti.  A betegség kezelhető, attól függően, hogy mikor derül ki, de sokszor nem ismerjük fel a jeleket.

Két anya, akiknél mellrákot diagnosztizálták, arról beszélnek, hogy mit lett volna jó észrevenni. Nem csak csomók lehetnek a jelek, hanem más dolgokra is oda kell figyelni.

Emily Lunn-ot 2016 októberében emlőrákkal diagnosztizáltak, miután felfedeztek nála egy csomót. Az előtte lévő hónapokban tapasztalt egyéb tüneteket is, amelyeket azonban sajnos nem tudott ezzel összefüggésbe hozni. Négy hónappal a csomó felfedezése előtt a mellbimbójából tejszerű váladék jött.

"Fogalmam sem volt, mi lehet, de tudtam, hogy nem normális dolog - mondta Lunn. - A családorvosom megnézte, de azt mondta, hogy semmi különös, egy hét múlva el is múlt"

Csak amikor hónapokkal később megtalálta a csomót, akkor jött rá, hogy mindezek összefüggtek egymással. - Vártam, mert tényleg azt hittem, hogy semmi különös bajom nincs. Most arra gondolok, bárcsak  korábban aggódtam volna jobban ... amikor azt mondták, hogy harmadik stádiumban lévő mellrákom van, olyan volt, mintha elütött volna a vonat.

Átesett a kezeléseken, ami egy kemény időszak volt  a kétgyerekes anya számára. – Az odafigyelés nagyon fontos lett számomra. Folyamatosan ellenőrzöm magam, figyelve bármilyen változásra, vagy szokatlan dologra, mivel tudom, hogy sokminden jelezheti az emlőrákot.

Emily felhasználta a tapasztalatait, hogy segítsen mások tájékoztatásában, elmondva, hogy több néma tünet van, ami emlőrák mögött rejtőzködik.

Mint mondtuk, a csomó nem az egyetlen tünet. Katherine Vessy először  a bordái körül érzett fájdalmat, majd azt érezte, mintha egy „darab zsinór lenne a bőre alatt". Miután orvoshoz fordult, Mondor-kórral diagnosztizálták.

Azt mondták neki, hogy sérülés vagy torna okozta a panaszait, és ő megkönnyebbült a diagnózistól. De aztán kiderült, hogy sokkal többről van szó. Ritka esetekben a Mondor-kór valójában a mellrák tünete, és amikor ultrahang is készült, az orvosok két csomót találtak.

"A két csomó nagyon kemény volt, láttam, hogy két kemény csomó bámul rám - mondta Vessy. Utoljára akkor csináltak ultrahangot, amikor terhes voltam az ikrekkel, de ahelyett, hogy két szívet láttam volna dobbanni, két kemény, szörnyű csomót láttam... Iszonyú volt."

Csak azt akartam tudni, hogy mennyi időm van még hátra. Semmit nem tudtam erről a betegségről. Arra vártam, hogy megkapjam a halálos ítéletemet.

Vessy túl van a kezelésen, de megfizette az árát.

"Úgy érzem, mintha 10 évvel idősebb lennék. Van egy olyan várakozás, hogy a kezelések befejezése után eufórikus megkönnyebbülést érez az ember. Én ezt nem mondhatom el."

Tehát, ha bármilyen változást észlelsz a melledben, mindenképpen fordulj orvoshoz! Ha pedig szeretnél tenni másokért is, akkor oszd meg velük ezt a cikket, biztass mindenkit arra, hogy vizsgáltassa ki magát, menjen el szűrésre még akkor is, ha nem talál gyanús elváltozást!

Forrás: www.shared.us

A különböző rákos betegségekkel kapcsolatban az alábbi témában olvashatsz tanácsokat, kutatási eredményeket, amik szintén hasznosak lehetnek nem csak a leküzdésében, hanem a megelőzésében is!
Tünetek, lefolyás, előfordulás
Megelőzés, kezelés, kutatás
Tünetek, lefolyás, előfordulás
Megelőzés, kezelés, kutatás
Tünetek, lefolyás, előfordulás
Megelőzés, kezelés, kutatás
Tünetek, lefolyás, előfordulás
Megelőzés, kezelés, kutatás
További anyagok